Вукашин „Ајри Еф-Ем“: Турбо-фолк људи воле и желе

„Што сам старији, све ми се више чини да су турбо-фолк изасланици овде јер их већина воли и жели“, рекао је „Танјугу“ Вукашин Марковић лидер фјужн-поп састава „Ајри Еф-Ем“ који ће 29. јуна натупити у Ташмајданском парку у оквиру програма Ентер фестивала.

„Ajри Еф-Ем“ (Irie FM) представљају нови звук поп музике у региону некадашње Југославије.

Синглом Клизиш пре годину дана направили су искорак у односу на своје реге корене и до данас успели да навикну публику на препознатљив звук кроз неколико нових нумера од којих се издвајају Сви и Путеви...

Последњи у низу синглова Љубав што смо створили „Ajри Еф-Ем“ управо је представио.

У њиховом жанровском оквиру у музици могу се наћи фанки, синт-поп, даб...

Марковић каже да је група направила двогодишњу паузу после успеха на европској реге сцени, како би нашли креативни оквир којим желе да крену даље.

„Ми смо постигли леп успех на европском нивоу и били у прилици да свирамо на фестивалима са најзначајнијим протагонистима сцене... Након награде за најбољи европски реге бенд схватили смо да не желимо да нам каријера оде у том правцу... Били смо на турнеји са свим нашим, живим преосталим херојима и схватили да ту не можемо да се лактамо. Није реално да се поново створи неки нови 'УБ40', а нисмо били спремни на стереотипе од дредова до јефтиних социјалних парола који су обавезни за продају реге музике. Одрасли смо, а реге музика има 'вајб' младалачке музике. У свему томе постоји специфична доза наивности суштине мотива због које се реге музика уопште и десила“, сматра Марковић.

Талентовани музичар и композитор напомиње да сада са саставом прави музику „од немила до недрага“.

„Синглови Клизиш, Сви, Путеви... садрже музичке крајности које су се у тим нумерама чак и мимолишле , али то је као после дуге везе, па желиш мало да ландараш... Тако и ми после фазе са реге концептом. Мени је најзабавније код новог албума је празна страна. За сингл се упреш и желео би тада све да даш. Албум је целина и истовремено амплитуда. Мора да има ширину. Тежи и али рестерећенији задатак у домену једну песме...“, каже Марковић.

Према његовим речима сви синглови од песме Клизиш па све до нове нумере Љубав што смо створили наћи ће се на засебном албуму.

„Обједнићемо активности бенда после паузе у једну музичку целину. Нисам сигуран да ће се све то наћи на носачу звука, али интернету сигурно. За два месеца крећемо рад на новом албуму, нама је најважније да направимо музику за људе. То је једини стратегијски правац нашег бенда... Верујем да је важно да цела та атмосфера комуницира са људима. Неко ко слуша 'Ајри Еф-Ем' не сме да помисли како желимо нешто да га слажемо. Имам утисак да много људи у данашњој музици 'ваља' пароле радничке класе... Такозвани ангажовани бендови се користе радничком муком“, истиче Марковић.

За њега нема дилеме да је хистерија око турбо-фолк музике присутна у Србији већ неколико деценија уназад.

„Што сам старији све ми се више чини да су турбо-фолк изасланици овде јер их већина воли и жели. Постоји намет од медија, али народ једноставно воли турбо-фолк. Клинци се већински ложе на вештачке нокте, вештачке косе, вештачки утисак осеби... На утисак који није реалан, није пристојан. Проблем је што људи уживају у томе. Добро им је у том 'Матриксу'. Када гледају ријалити људима је јасно да је то неукус, али се на бизаран начин радују туђој несрећи. Лакше им је када виде да људи са више лове од њих пате“, сматра Марковић.

Без обзира на све он каже да се у Србији може лепо живети од музике а да нисте протагониста турбо-фолк сцене.

„Није ми јасно зашто колеге са сцене остављају утисак убогости и незадовољства јер је музика невероватно добар посао. Ево, ја нисам почео да свирам зурле и да мењам глас компјутером. Уживам јединствен статус са својим бендом јер радим оно што хоћу из велике потребе. Само из потребе. Може овде да се живи нормално од музике. Када направиш неке песме које људи заволе, имаш одговорност и према себи и према музици...“, рекао је Марковић.

Велики солистички концерт „Ajри Еф-Ем“, како каже биће одржан у децембру у Дому омладине Београда.

„Биће то велики испит за нас, али верујем да ће људи срећни отићи са нашег концерта“, закључио је Марковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи