Саксофониста Кени Герет на „Нишвилу“

Алт саксофониста, флаутиста, композитор и аранжер Кени Герет, којег су критичари назвали не само најзначајнијим алт саксофонистом свог времена” већ и уопште “најзначајнијим музичарем на овом инструменту после Чарлија Паркера”, наступиће са својим квартетом 9. августа на отварању овогодишњег „Нишвила“.

Саксофониста Кени Герет на „Нишвилу“ Саксофониста Кени Герет на „Нишвилу“

Током звездане каријере дуге више од три деценије, Герет је стекао статус једног од најистакнутијих џез музичара своје генерације.

Деветоструки је победник у конкуренцији алт саксофониста по гласовима публике престижног магазина „Даунбит“.

За албуме које је објавио под својим именом имао је пет Греми номинација, а за албум Five Peace Band - Live поставе, коју су предводили Чик Кориа и Џон Маклохлин, добио је Греми за најбољи џез албум 2010. године.

Први професионални ангажман имао је 1978. године у „Биг бенду Дјука Елингтона“, уследила су ангажовања од стране још неколико познатих музичара, (Фреди Хабард, Вуди Шоу, Дени Ричмонд...), а прошао је и усавршавање резервисано само за најбоље младе музичаре, у џез институцији „Арт Блејки енд џез месенџерс“.

У тој постави снимио је албум Feeling Good 1986. године. У жижу светске џез јавности дошао је ипак као члан састава Мајлса Дејвиса.

Та сарадња је трајала пет година током којих је Герет наступао на турнејама широм света и снимио два албума - студијски Amandla (1989) и колекцију снимака са концерата (направљених у периоду 1988 - 1991) Live Arround the World, објављену 1996. године.

Герет је учествовао и на последњем званичном албуму Мајлса Дејвиса - Miles & Quincy (Jones) Live at Montreaux из 1991. године.

Иако свестан чињенице да ће га многи увек доводити у везу са „фјужн фазом“ Мајлса Дејвиса, када је реч о соло каријери, Герет је у потпуности ослоњем на акустичну поставу и пост-боп приступ.

Године 2011. чувени колеџ „Беркли“ доделио је Герету почасни докторат.

Под својим именом, односно као вођа бендова, објавио је 19 албума на којима се доказао и као врхунски композитор и аранжер.

У последњих годину дана наступа широм планете промовишући нови албум Do Your Dance, који су критичари описали као „својеврсни плесни џез путопис“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи