„Гибсон“ прогласио банкрот

Произвођач гитара „Гибсон“, чије су електричне гитаре свирале легенде попут Елвиса, Кита Ричардса, Џимија Пејџа, Слеша и Герија Мура, поднео је папире за стечај, док се бори са дугом од 500 милиона долара.

Зајмодавци ће преузети контролу над компанијом базираној у Нешвилу, која је основана 1902. године.

„Гибсон“ је направио лош потез пре четири године куповином „Филипсове“ потрошачке аудио дивизије, а из тог посла ће се потпуно повући.

Извршни директор Херни Ђускиевиц, који је купио компанију 1986. године, рекао је да ће подношење папира за банкрот осигурати „стабилност компаније и финансијско здравље“.

Фирма прави електричне гитаре у Нешвилу и Мемфису, док акустичне гитаре праве у Боузману у Монтани.

Годишње прода око 170.000 гитара у више од 80 земаља, а продаја електричних гитара скочила је за 10 одсто протеклих 12 месеци.

Свакако најпознатија „Гибсон“ гитара је „лес пол“, која је први пут направљена 1940. године након што је гитариста Лес Пол радио на њеном дизајну. Постала је једна од првих гитара са чврстим телом и направљена је као конкуренција ривалском „Фендеру“.

Слеш из „Ганс енд роузис“ можда је најпознатији гитариста, који око врата увек има „лес пола“, а постао је и званични амбасадор компаније.

Џими Пејџ из „Лед цепелина“ је прешао са „фендер телекастера“ на „гибсон лес пол“, а ирски гитариста Гери Мур скоро читаву каријеру је свирао на „лес полу“, који је купио од Питера Грина 1974. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи