Дивна Љубојевић: Сваког јутра васкрснемо и имамо прилику за добро

Једна од најзначајнијих српских интерпретаторки духовне музике Дивна Љубојевић и њен хор „Мелоди“ одржаће концерт 15. априла на сцени Коларца. Најављени наступ део је концертне турнеје „Златна нит“ чија је идеја да домаћој публици представи нит која повезује музичко наслеђе Србије, од средњег века до савременог доба, са музичким наслеђем Византије и земаља византијског културног круга као што су Грчка, Бугарска, Русија.

Дивна Љубојевић: Сваког јутра васкрснемо и имамо прилику за добро Дивна Љубојевић: Сваког јутра васкрснемо и имамо прилику за добро
Последња три васкршња концерта са својих хором „Мелоди“ одржала је у Центру „Сава“.

„Била нам је намера да оплеменимо тај простор и учинимо духовну музику доступном свима који желе да је чују. Најављено је побољшање акустике те сале померањем неких зидова и интервенцијама на плафону, али се то није догодило. Захваљујући добром озвучењу и стрпљењу тон мајстора ти концерти су у великој мери успели, али су за мене били велики напор. Звук трпи пуњењем сале и зато сам одлучила да се вратим у Коларац, дворану која је прављена за извођење деликатне музике. Коларац је гостољубиво место за камерни хор“, објаснила је Дивна Љубојевић.

Цењена уметница напомиње да је Коларац једна од три сале у Београду где је до сада наступала.

„Веома се радујем том концерту. На репертоару Васкршњег концерта наћи ће се све што је лепо. Изводићемо песме које су тесно везане за празник, али и нумере које публика воли“, истакла је Љубојевићева.

За њу нема дилеме да ће у будућности упркос технолошкој револуцији једино опстати духовна музика.

„Ово што се сада назива модерном музиком су заправо пролазна стања и 'вратоломије'. Духовна музика јесте крхка, али је то процес као код рођања детета. Те две ћелије јесу крхке али из тога касније настане човек. Духовна музика не пролази кроз фазе. Људи пролазе кроз фазе у зависности од друштвеног, политичког, идеолошког контекста у којем слушају или игноришу духовну музику. Духовна музика је ту и не секирам се за њен опстанак“, рекла је једна од најзначајнијих интерпретаторки духовне музике у Србији.

У концертним салама широм света од Хонгконга до Сант Петребурга, Дивну и њен хор публика поздравља са великом оданошћу. Након концерата прилазе озарени и потресени људи.

„Кажу ми да су доживели могућност да их мој глас одведе иза зида који их окружује. Менталног и емотивног зида. То је и за мене потресно и велика инспирација. Музика је нешто што не можете да ухватите и посматрате већ само да осећате ако јој допустите да вас поведе“, наводи Љубојевићићева.

Према њеним речима, на концерте у иностранству често долазе људи који немају никакв контакт са нашом традицијом и православном вером.

„Ти људи препознају у мојој музици нешто што је опште, свепокривајуће, врхунску тачку постојања Бога. Ти људи препознају нешто што је истинито... Кроз моју музику они се препуштају благости и истини, а то никада није мало“, објашњава Дивна.

За све вернике који данас славе Ускрс уметница има поруку да никада не помишљају како ништа не зависи од њих.

„Тешка су времена и много је изазова, али док смо живи све ипак, зависи од наших избора. Човек мора схвати велику шансу коју је добио самим животом, јер је васкрснуо сваког јутра чим се пробудио. Свако јутро је нови почетак и могућност да се исправи све што нисмо стигли до тада... Пре свега у односу према људима, самима себи, Богу. Док нас Бог одржава у благослову да се будимо сваког јутра све је могуће и та мисао треба да нас смирује и чини радосним“, закључила је Љубојевићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи