Музика за „Немањиће“ настајала је годину дана

У издању ПГП РТС-а, објављен је диск са музиком из серије „Немањићи – рађање краљевине“. Од 25 композиција, пет су традиционали, а остале је компоновао и оркестрирао Драгољуб Илић Илке.

Годину дана настајала је музика за серију Немањићи – рађање краљевине. Требало је спојити старо и ново време у музици за коју не постоје записи.

„Ја сам се поуздао у моје музичко искуство и неку моју интуицију да направим музику која би била по мери серије. Значи, да буде и довољно да кажем, епска и лирска, а посебно, један, да кажем, духовни сегмент је изискивао велике консултације моје јер сам о томе, морам да признам, најмање знао“, објаснио је Илић.

За потребе снимања музике, оформљен је оркестар од 25 инструменталиста под називом „Немањићи“, а у снимању су учествовали и хор, вокална група, солисти.

„Могу да кажем да је музика препознатљива. Чак и када неко не би знао о чему се ради, могао би да претпостави ком народу, којој култури припада. Мислим да је музички део много допринео аутентичности“, сматра интерпретаторка православне српске музике Дивна Љубојевић.

На најновијем издању ПГП РТС-а су главне теме из серије Немањићи – рађање краљевине али и нумере које тонски осликавају време средњовековне Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи