„Блек арт џез колектив“ на „Нишвилу“

„Ол старс“ секстет америчких постбоп музичара млађе генерације “Блек арт џез колектив“ наступиће 12. августа у Нишу у оквиру програма на „Нишвил“ фестивала.

Чланови састава су: саксофониста Вејн Ескофери, трубач Џереми Пелт, тромбониста Џејмс Бартон Трећи, клавириста Ксавијер Дејвис, контрабасиста Висент Арчер и бубњар Џонатан Блејк.

Основа израза „Блек арт џез колектив“ почива на традицијама састава (Џез месенџерс) које је водио Арт Блејки, као и ранијих, акустучних радова Мајлса Дејвиса, а њихов приступ пост-бопу даје им маневарски простор да својом музиком, осим комплетног афроамеричког музичког наслеђа, дотакну и неке савременије музичке стилове попут фанка и хип-хопа.

Како кажу критичари, албум је класичан пример невероватног нагона и преданости, самосвесности и кохезије међу члановима – типичан документ аутентично исковане музике.

А то је посебно уочљиво на њиховим концертима широм света који су уследили током кампање промоције албума.

Како сами кажу, у духовном смислу, њихова музика је инспирисана иконама, афроамеричким активистима и борцима за грађанска права.

„Блек арт џез колектив“ није само група чији су чланови неки од најтелантованијих и најцењенијих музичара њихове генерације, већ такође и састав поносних афроамеричких људи који славе црну културу и посвећених идеји да пружају позитиван пример младим музичарима свих националности и култура.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи