„Џипси кингс“ на затварању „Нишвила“

Чувена француска група „Џипси кингс“, предвођени гитаристом Паком Баљардом, наступиће 12. августа на завршној вечери овогодишњег „Нишвил џез фестивала“, најавили су организатори фестивала.

Ова јединствена путујућа музичка породица ове године слави значајан јубилеј, 25 година постојања, а на Нишвилу ће добити највећу фестивалску награду Гран-при - статуету Шабана Бајрамовића, која се сваке године додељује најзначајнијим светским музичарима за фузију џеза са другим музичким правцима.

Прошло је 25 година откада су „Џипси кингс“ заинтересовали светску публику својим првим албумом који је постао прави феномен, сертификовани платинастим и златним тиражима широм света, уводећи милионе слушалаца у јединствену и неодољиву мешавину традиционалних фламенко стилова са ритмовима западњачког поп и латино звука, а истовремено луцидно користећи елементе џипси џез израза.

Од тада је бенд стално на турнеји, доспевши до најдаљих делова планете и продао је скоро 20 милиона албума.

У последњем периоду „Џипси кингс“ се дискографски враћају на сцену својим деветим албумом Savor Flamenco.

Овај пројекат омогућио је члановима групе да први пут у својој каријери сами сниме и испродуцирају свој материјал и не зависе од сурових правила великих издавачких кућа.

Током година, музика „Кингса“ је укључила елементе латино и кубанских стилова, арапску етно-музику, реге и џез гитарски звук који често подсећа на француског џипси свинг виртуоза Џанга Ренарта.

Ипак, као што се може чути на њиховом новом албуму, никад нису изгубили јаку повезаност са традиционалним фламенко звуком из њиховог наследства.

Bamboleo, Volare, You've got a friend in me су највећи хитови овог састава који су омиљени код више генерација публике, а „Џипси кингс“ су препознатљиви и по оригиналној и врло квалитетној обради великог хита Хотел Калифорнија групе „Иглс“.

Чланови бенда „Џипси кингс“ у време када нису на турнејама или у студију, живе са својим породицама на југу Француске, у области Монтпељер која је у многим сегментима дефинисала њихов идентитет и звук.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи