Дулсе Понтеш, највећа звезда „Гитар арт фестивала“ који ће бити одржан од 16. до 21. марта

Под слоганом „Би конектид“, од 16. до 21. марта биће одржан 19. „Гитар арт фестивал“, а као највећа звезда најављена је португалска певачица Дулсе Понтеш која ће свој први концерт у Београду одржати 20. марта у Центру „Сава“.

Понтеш, за коју кажу да је вратила фадо на сцену након јаза који је настао после Амелије Родригез, али која је сарађивала и са Мориконеом, Бочелијем, Карерасом, прославиће у Београду 30 година своје каријере и представити нумере са свог новог албума.

Директор фестивала Бошко Радојковић најавио је на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда да ће на отварању у Дому омладине Београд наступити дуо „Ез сед брадерс“ (As sad brothers) – Серђо и Одаир који се након 13 година враћају у Београд.

Овај бразилски састав је проглашен једним од најбољих гитарских дуа – освојили су награду Греми и наступали са Пакитом ди Ривером.

За 17. март Радојковић је најавио „Београдски гитарски дан“ када ће током 12 сати публици се представити најзначајнији домаћи гитаристи – од рок састава, преко кантаутора до највећих класичних, џез и етно гитариста.

На Тргу Републике биће постављена инсталација у облику гитаре висока 12 метара, као и изложба посвећена највећим именима која су прошла кроз „Гитар арт фестивал“ за 18 година, док ће се у Дому омладине српским музичарима придружити „Мајкл Хил блуз моб трио“ из Њујорка.

Програм у Дому омладине биће потпуно бесплатан, те Радојковић најављује заправо школу гитаре за целу породицу, посебно оне најмлађе.

Трећег дана фестивала, 18. марта, представиће се дуо „Мушалица“ (Mushalica), који чине гитариста Зоран Анић и хармоникаш Ненад Љубеновић, који ће представити своје „савремено читање традиционалне музичке баштине“.

Након њих публику очекује Хоакин Клерч, један од водећих светских гитариста, професор на Конзерваторијуму у Дизелдорфу, а за крај вечери најављен је „Пуерто Фламенко“ (Puerto Flamenco), састав из Севиље који негује „театар фламенко“ и пружа, према речима организатора, несвакидашњи сценски доживљај.

Понедељак, 19. март, резервисан је за наступ дуа „Мелис“ – шпанске гитаристкиње Сузане Прието и грчког гитаристе Алекиса Музуракиса који славе 19 година заједничког рада, као и за концерт „Ентропија“, који је осмишљен као фузија два велика уметника – трубача Пачо Флореса и гитаристе Хесуса Пингвина Гонзалеса.

Срђан Булатовић и Дарко Никчевић из Подгорице представиће свој ансамбл као спој Балкана, Медитерана и оријента.

Радојковић је посебну пажњу скренуо на програм „Гитарске интеграције“, који ће ове године бити посвећен композиторима, те ће тако четири композитора – Нејс Кухар, Александар Седлар, Голфам Кајам и Марек Пасиенци уз менторство Душана Богдановића писати ново дело – „Европску гитарску свиту“, коју ће чинити пет ставова и која ће бити изведена на затварању фестивала.

То је само део програма последње вечери „Гитар арта“, јер ће се публици представити и Петер Гиран, који је победио у најстаријој категорији такмичења прошле године.

Велико финале биће наступ „Ворлд гитар оркестра“ (World Guitar Orchestra), оформљеног од стране фестивала прошле године, коме ће се сада придружити чланови оркестра „Ел система Србија“, све под вођством Томаса Офермана и Херарда Естраде.

И ове године биће организоване мајсторске радионице, теоријска предавања и дискусије, као и такмичења соло гитара и гитара у камерној музици у више категорија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи