Италијани подржали новосадски „Пијано сити“

Успешно завршеним „Пијано сити – Промо викендом“, одржаним 24. и 25. фебруара 2018. године, најављен је друго издање фестивала „Пијано сити“, који ће бити одржан у Новом Саду, од 7. до 9. септембра, у организацији удружења „Мистиленд“.

Италијани подржали новосадски „Пијано сити“ Италијани подржали новосадски „Пијано сити“

Ова глобална манифестација, осмишљена од стране немачког пијанисте и визионара Андреаса Керна, одржава се од 2010. године у пет европских градова, Берлину, Милану, Напуљу и Палерму, раме уз раме са Новим Садом.

Изузетно сложене припреме и организација овог фестивала, одржаног 2017. године, носиле су велике изазове, па и финансијске недаће.

Удружење „Мистиленд“ је водило читав пројекат без буџета, а лиценца за одржавање фестивала добијена је захваљујући неочекиваном и драгоценом спонзорству италијанске туристичке агенције „Ле Чикале“ из Напуља, града у којем се „Пијано сити“ одржава од 2013. године.

На овај начин Новосађани су добили могућност да доживе незабораван тродневни пијанистички дефиле, највећи до сада одржан код нас.

О уметничкој „размени“ са Италијом најбоље може посведочити учесница свих досадашњих манифестација у оквиру фестивала „Пијано сити Нови Сад“, млада пијанисткиња Ивана Дамјанов, која је победила на такмичењу „Ренато Селани“, чију организацију потписује „Пијано сити Милано“.

Сарадња иде и корак даље, па тако организатори фестивала радо бивају позвани да наступају на фестивалима „Пијано сити“ у другим градовима.

Тако је на фестивалу у Новом Саду један од „хедлајнера“ био уметнички директор фестивала „Пијано сити Напуљ“, пијаниста Дарио Кандела, а организатори новосадског фестивала Маја и Коста, имали су, такође, запажене наступе на фестивалу „Пијано сити“ у Милану.

Пријатељство које су кроз рад на овом фестивалу остварили град Нови Сад и Напуљ, само је зачетак низа других који ће овом граду отворили врата ка европским центрима културе.

„Уверени смо да ће се предстојећи 'Пијано сити Нови Сад' потрудити да приреди публици незаборавну тродневну шетњу кроз различите музичке жанрове и амбијенте нашег града, а да би у томе били још успешнији потребно им је обезбедити средства. Овим путем позивамо све институције културе и заинтересоване спонзоре да им у томе помогну“, поручује Бранислава Загорац из организационог тима фестивала „Пијано сити Нови Сад“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи