Сарадња са групом „Продиџи“ је велика забава!

Инжењер звука састава „Продиџи“ Џонатан Бартон борави у Београду поводом тродневне радионице коју је организовао „САЕ Инститjут Белгреjд“.

Сарадња са групом „Продиџи“ је велика забава! Сарадња са групом „Продиџи“ је велика забава!

Полазници имају прилику да из прве руке стекну увид у комплетан процес реализације једног концерта, од припрема за концерт, укључујући тонску пробу, преко проблема који се дешавају на локацијама, било да су у питању концертне хале или фестивали и да сазнају која је улога „лајв аудио“ инжењера у данашњој концертној продукцији и бизнису.

„Мој главни савет за студенте увек је да слушају. Покушавам да их подстакнем да слушају, да чују вокале и да слушају речи. Главна примедба свих који иду на концерте јесте да не могу да чују речи песама“, каже Бартон.

Бартон је приметио да нико неће после концерта да каже: „Нисам чуо речи, али нема везе, јер је бас звучао фантастично“.

„Људи увек кажу да је био сјајан концерт зато што су могли да чују речи. То је заправо оно што публика жели. Желе изузетан звучан доживљај, али исто тако и да певају са музичарима“, истакао је овај инжењер звука у интервјуу Танјугу.

На концерту, како каже, најважније му је простирање звука.

„Хоћу да сви доживе концерт на најбољи могући начин, да сви имају исто искуство и чују речи. Доста радим на томе да укажем да је важно да се чује текст песама у целој сали, да сви који плате улазницу заиста доживе нешто изузетно, да до свих дође најбољи звук, не само до оних у првим редовима, а да они у последњим буду занемарени.“

Нисам имао представу колико ћу уживати

Бартон је већ 13 година инжењер састава „Продиџи“ и са њима је радио све – од малих клупских концерата до фестивала на којима је било 500.000 људи.

Турнеја "Invaders Must Die" трајала је пет година у 30 земаља света, а снимак концерта из „Милтон Кеjнс боула“, чији је он инжењер звука био, добио је награду „УК мјузик видео“.

„Рад са бендом 'Продиџи' је супер забава. Када сам добио посао, нисам имао представу колико ћу уживати у томе. Радујем се сваком дану рада са њима. Забавно је и одговара ми. То је заправо велики шоу и вреди га видети, а увек је добро радити шоу у коме људи уживају. Одете на њихов концерт и добијете комплетно искуство – светло, звук, наступ. Сјајно је бити део тог тима", нагласио је.

„Продиџи“ је први страни састав који је 1995. године, шест дана пре потписивања Дејтонског споразума, док је рат још званично трајао, а непосредно након санкција, у оквиру своје светске турнеје, када су били у врхунцу славе, посетио Београд.

Тог 8. децембра 1995. године, у данашњој хали „Александар Николић“, некадашњем „Пиониру“, забележен је рекордан број посетилаца.

„Нисам то знао. 'Продиџи' су били значајни за многе земље и увек су били отворени за нове територије. Путовали смо широм света, а Србија је за мене врло значајна. Био сам овде више пута и сваки пут уживам да дођем овде, а доћи са 'Продиџи' је увек забавно“, истакао је Бартон.

Здравко Чолић има фантастичне песме 

Списак клијената са којима је Бартон сарађивао је импресиван. На њему су, између осталих, „Рејдиохед“, „Суед“, Бјорк, „Кренебрис“, Џејмс Морисон, Брајан Фери, „Биг аудио дајнамајт“, ДЈ Фреш, „Бука шејд“, али и Здравко Чолић.

„Он има фантастичне песме. Покушао сам да их научим. Открио сам први одличан албум, па други, па тако даље. На крају сам имао око 60 песама да научим и то опет нису биле све које изводи, али је било супер. Свиђа ми се како се његова каријера мењала током година", рекао је Бартон и констатовао да у Великој Британији углавном слушају енглеске саставе и понеки амерички.

„Ретко слушамо било шта што долази из других делова Европе. Слушати уметнике из бивше Југославије је веома необично и заиста је било забавно сарађивати са Здравком Чолићем“, додао је Бартон.

Најтеже је, признао је, радити са оним ко има високе стандарде и много очекује од вас, јер морате да достигнете те високе стандарде.

„Радио сам са једном певачицом која је увек била веома нервозна и имала трему на сцени. Било је врло тешко гледати је како пати сваке вечери и помоћи јој сваки пут била је права борба. Сваке вечери бих се презнојио, али је она једна од најбољих певачица са којима сам радио. Свако вече је било фантастичн“, открио је Бартон.

На питање о коме се ради, рекао је да не сме да каже и да је дискреција у његовом послу врло битна.

„Не радите са лошим људима. Са свима са којима сам радио током 35 година били су фини. Само је двоје или троје њих са којима не бих поново радио, што је прилично добро и то се може рећи за сваки посао", констатовао је инжењер звука.

Од обожавалаца сазнаје где када ради 

Следећу турнеју „Продиџи“ почиње у марту у Русији, где ће провести две недеље, а затим следе летњи фестивали, а у између концерата Бартон своје време испуњава предавањима у чему ужива.

На питање када ће „Продиџи“ доћи у Србију, рекао је да не зна.

„Сјајна ствар у вези са 'Продиџи' је то што ја погледам страницу обожавалаца да бих видео када радим, јер је много брже него да чекам да ми менаџер то каже. Обожаваоци увек сазнају пре мене. Прво сазнам где свирају тако што ми људи пошаљу поруку: 'Џоне, свирате у Београду следећег месеца. Могу ли да будем на списку гостију?'“, рекао је Бартон.

„Заиста? Океј, вероватно“, обично је Бартонов одговор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи