Награде на Сајму књига – издавач године "Креативни центар"

На 67. Међународном београдском сајму књига, који се одржава под слоганом „Слободна је реч“, данас су додељене награде за издавачку делатност, а Креативни центар је проглашен за издавача године.

Према одлуци жирија Издавачка кућа "Креативни центар", обележила је издаваштво у земљи.
"Својим издањима за децу, бебе, тинејџере, родитеље и младе овај издавач покрива широк спектар тема на инспиративно, иновативно, релевантно и пријемчив начин, од историје и митова до најзначајнијих феномена данашњице“, најавила је председница жирија Ирена Шпадијер.

Поред председавајућег, жири су чинили Татјана Њежић, Миле Бјелајац, Зоран Пауновић и Марко Крстић.
Награда за издавачки подухват године припала је књигама из едиције „Народна лингвистика” у издању Прометеја из Новог Сада и „Зборнику српских краљева и епископа” који је приредио Томислав Ж. Јовановић у издању Чигоја прес.

Награда за најбоље издаваче из дијаспоре и региона припала је издавачу Митополију црногорско – приморској за монографију „Рукописна књига манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу“, ауторке Милене Мартиновић.

Књига је награђена за „приказивање културних догађаја, духовног и црквеног живота на простору данашње Црне Горе током 16. и 17. вијека“.

У краћем избору изабрана су дела академика Рајка Кузмановића у саставу 12 књига „Православни говор“ у издању Академије наука и умјетности Републике Српске.

Награда за допринос у области науке припала је издавачу Карпосу за рукопис Лејдулфа Мелвеа „Свет који се мења: Глобални средњи век 500-1500“.Овим монументалним издањем, норвешког научника Мелвеа, како је најављено, ова издавачка кућа се „придружује научним токовима савременог света.

У ужи избор ушли су и „Увод у Југославију“ Дејана Јовића у издању Академске књиге из Новог Сада и „Онај свет“ Огњена Прибићевића у издању Клиа.

Награда за дечију књигу године додељена је књизи „Наш свет у 100 одговора” у издању Лагуне, која представља „пример како најмлађима можете пренети најшири спектар различитих појмова и знања из светске културе и историје , науке и природних појава на најзанимљивији и најразумљивији начин“.

У кратком избору били су и „Ршумовање од А до Ш” Љубовоја Ршумовића у издању Пчелице, „Ходочашће расејаног ума” Уроша Савића у издању Бне кобиле и издање „Великих морнара” Миломира Краговића у издању Прометеја.
Чланови жирија одлучили су да Специјалну награду за издавача, књигу или стрип у 2024. добију „Горња књига – доња књига” Алексе Гајића из издавачке куће „Макондо” и „Књижевни свет Бранислава Нушића”. аутора Горана Максимовића из издавачке куће Православна реч из Новог Сада.

Такође, „Велики атлас Србије” у издању Службеног листа из Београда и „Стратиште уморна српска деца у НДХ” Боже Грбића из Удружења „Српска крајина 1990” Издавачка кућа Мирослав из Београда.
Награда „Богдан Кршић” за најлепшу књигу на Међународном сајму књига у Београду 2024. године додељена је књизи „Песма” Оскара Давича из издавачке куће „Контраст”.

Одлуку о овој награди донео је жири у саставу председник Јован Чекић, Југослав Влаховић и Борут Вилд.
'Реч је о атрактивном, а опет ненаметљивом приступу који својом прецизношћу и финоћом привлачи пажњу на први поглед, дајући читавом издању препознатљив идентитет', навео је жири.

Награда за најлепшу дечју књигу додељује се књизи Јасминке Петровић „Гига прави море“ у издању Креативног центра.
„Ретко смо у прилици да видимо тако складну и садржајну повезаност слике и текста у недељиву целину“, сматра жири.
Специјално признање за младог дизајнера додељује се Урошу Савићу за „потпуни ауторски ангажман” за књигу „Ходочашће расејаног ума” у издању „Бесне кобиле”.

„Урош Савић без технолошких екстраваганција, али је примерено и доследно сопствени текст и одличне илустрације уобличио у књигу која делује зрело, атрактивно и целовито“, оценио је жири.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи