Програм „Хиљаду зашто“, креативни кутак за малишане на Сајму књига

На Сајму књига одржава се и програм посвећен књижевности за децу. Програм симболичног назива „Хиљаду зашто“ даје одговоре.

„Кад се душом тражи, добија се више – ведрије се чита и ведрије пише“, упућује младе ствараоце Љубивоје Ршумовић. Са колегама, песницима и писцима, помаже деци да развију и усаврше литерарни дар. Како написати песму она откривају у Академији „Сарадници Сунца“, али и на Сајму књига.

„Песма мора да се убере као нека воћка. Али, шта се посеје да би се добила та воћка? У једној мојој песми посеје се срце беле ласте. Наравно, то може бити некоме апстрактно, може бити неразумљиво, може неко рећи – Ршум лупета. Све је дозвољено, али тако настају моје песме – из срца беле ласте“, објашњава песник Љубивоје Ршумовић.

Видели смо и како настају дечје песме. Чули утиске о Ршумовој школи утемељеној, осим на ведрини, на лепом језику и лепим намерама.

„Научила сам доста тога. Много више сам научила како треба да се пише. Имали смо разне радионице, упознала сам многе друге писце, које можда не бих упознала, али сам их упознала и лепо сам се проводила са њима. Имали смо разне радионице и писали смо разне песме и смишљали смо риме, било нам је сјајно“, каже Ирена Ранчић, ученица трећег разреда ОШ „Никола Тесла“ у Раковици.

Прича о томе како настају књиге за децу и младе наставља се и у наредним сајамским данима.

„Деца ће имати прилику да се упознају са неким од најнаграђиванијих аутора књижевности за децу, исто тако и са илустраторима неких од најзанимљивијих књига из прошлогодишње продукције. Такође, део програма је радионичарског типа и подразумева интеракцију са децом, па ћемо имати Загонетање са Урошем Петровићем или Покушаћемо да напишемо причу са Јасминком Петровић“, навео је Влада Вукомановић Растегорац, модератор програма за децу.

Програм за децу „Хиљаду зашто“ одржава се свакога дана од 15 сати у Сали „Јован Јовановић Змај“.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи