Овације за „Едипа“ ЈДП-а у Португалу

Југословенско драмско позориште је са представом „Едип“ гостовало у Националном позоришту Сао Жоа у Порту. Током оба извођења публика је дугим аплаузима поздравила наше глумце.

Представа Едип Југословенског драмског позоришта је, након успешних гостовања на значајним европским сценама, стигао у Порто, да тамошњој публици покаже савремено тумачење Софоклове трагедије.

„Јако је лепо када прођете Портом и видите плакате Југословенског драмског позоришта и града Београда где се објављује гостовање наше представе Едип. И, наравно, пуно нам зуначе сусрети са нашим колегама овде“, каже Тамара Вучковић Манојловић, директорка ЈДП-а.

Значај представе Едип је у успешном прилагођавању античке трагедије нашем времену. Португалска публика је стајаћим овацијама поздравила представу Југословенског драмског позоришта.

„Основна моћ те представе је у њеном тексту који је преживео две и по хиљаде година, који је написан тада и дан-данас када га поставите на сцену он је актуелан. Како? Па, ето тако. Исто тако и ова представа, очигледно на исти начин ради“, истакао је глумац Милан Марић.

„Ово је један од начина да публика овде види како ми размишљамо о неким стварима данас. Кроз ову представу и кроз један антички текст, заједно са редитељем, ми говоримо о нашем односу према свету у коме живимо“, објашњава глумица Наташа Нинковић. 

Ово гостовање резултат је сарадње два позоришта. Национални театар из Порта 4. новембра стиже у ЈДП са представом Вештице из Салема.

Оваква гостовања не познају границе, руше предрасуде и чине да боље разумемо једни друге. Гостовање Југословенског драмског позоришта је у Порту на најбољи могући начин представило нашу језик, нашу културу и нашу земљу.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи