Изложба „Терор и страдање у Београду током Другог светског рата“ у Галерији РТС-а

Ове године навршава се 80 година од ослобођења Београда од немачке окупације током Другог светског рата (1941-1945). Поводом овог важног јубилеја Музеј жртава геноцида и Радио-телевизија Србије од 17. октобра до 15. новембра, организују изложбу „Терор и страдање у Београду током Другог светског рата 1941–1944.“, аутора др Радета Ристановића.

Изложба има за циљ да укаже на обим, интензитет и облике страдања у Београду током Другог светског рата. Кроз биографије страдалих али и злочинаца, цитате примарних докумената и мемоарских сећања, аутор је настојао да страдање и злочине у Београду што аутентичније приближи посетиоцима.

На изложбеној поставци посетиоци ће бити у прилици да погледају цртеже Пјера Крижанића, бројне експонате Музеја жртава геноцида, картографске приказе Београда током Другог светског рата, фотографије злочина, уништеног Београда и нацистичких злочинаца у самом граду.

Ова изложба пружиће свеобухватан преглед ратних дешавања у окупираном Београду, борби Београђана за слободу, и страдању цивилног становништва према коме немачки окупатор није показивао ни трунку милости.

Нарочита пажња посвећена је страдању цивилног становништва у концентрационим логорима и логорима смрти на Бањици, Сајмишту, Топовским шупама и на стратишту у Јајинцима. Поред страдања почињеног од стране немачких окупатора, изложбене поставка приказаће и разорно бомбардовање Београда од стране савезника током 1944. године, као и сам чин ослобођења 20. октобра 1944. године.

Др Раде Ристановић, виши научни сарадник Института за савремену историју, аутор је четири монографије, више десетина научних радова и добитник је више награда из области науке и културе. Кључне области његовог научног интересовања су: отпор, страдање, злочини, колаборација и свакодневни живот у Србији током Другог светског рата.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи