Читај ми!

Краљевић Марко по други пут међу Србима у Шапцу

У Шабачком позоришту, премијерно је изведена представа „Краљевић Марко по други пут међу Србима“ у режији Мије Кнежевић, по тексту нашег највећег сатиричара, Радоја Домановића.

Другачији су и језик и звук и сценска игра Шапчана у савременој адаптацији приче о повратку Марка међу Србе. Путовање овог најусамљенијег епског јунака кроз савремену Србију доноси забавно болни сусрет са његовим ововременским сународницима.

Редитељка, Миа Кнежевић, која трећи пут режира у Шапцу, са инспиративним ансамблом публици је приредила низ изненађења.

„Он не користи предмете из своје епохе већ публика заједно са глумцима на сцени некако домаштава све што би он иначе носио у својим рукама, али преко те неке модерне перцепције звука“, каже Миа Кнежевић.

Уз серионску шабачку екипу, у првом плану неколико младих глумаца за Страхињу Баровића главна улога један од већих изазова у каријери, за младу Јовану Омеровић први професионални ангажман.

„Покушали смо да у свој некој сировости коју он нуди као јунак о ком смо ми слушали из епске поезије и прича и легенди, да нађемо још нешто, да ископамо још нешто, неки ниво крхкост, емотивност, коју надам се сви имамо“, наводи Страхиња Баровић у улози Марка Краљевића.

„Играм са глумцима уз које сам одрастала. Постојала је трема на самом почетку процеса, али после, уз њихову подршку сам се некако опустила и уз Мијину помоћ и редитељске индикације сам спознала какве су моје тренутне глумачке способности“, истакла је Јована Омеровић у улози новинарке.

Да је драматург, Ђорђе Петровић, Домановићево дело добро прилагодио овом времену, не бавећи се комедијом, већ сатиром и проблемима нашег менталитета, сведоче громогласни аплауз публике, али и ансамбла који се, очигледно добро интегрисао у духовито и модерно остварење.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи