Читај ми!

„Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“, наставак лексикона Драгослава Ћетковића

Драгослав Ћетковић више од шест деценија посветио је раду у култури као уредник, издавач и писац. Да је неуморан и у 90. сведочи његова недавно објављена књига „Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“.

Књига Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку садржи више од 700 биографија Срба различитих занимања који су у многоме допринели развоју српске јужне покрајине. Наставак је лексикона Срби на Косову и Метохији у 19. и 20. веку из 2018. године. Намера аутора је да у допуњеном издању представи млађе људе, потом јавности мање познате Србе, али и оне заборављене.

„Поштене људе али поштене, не у смислу 'велики сам комуниста само сам велики патриота', него да се нешто и помогне народу ако већ може да се помогне, а да се помогне и себи и да се испуни и жеља која је у мени. Треба писати, писати јер ако се не напише, све што се не напише, то се заборави“, истакао је Драгослав Ћетковић.

Идеја за биографски лексикон родила се још 60-тих година у Обилићу док је разговарао са рударима који су учествовали у стварању Комбината „Косово“. Све што је чуо записивао је, истовремено трагао је за информацијама у косовским архивима, данас мало где сачуваним.

„Један велики број детаља и личности сам нашао у Скопском архиву, ишао тамо и записао основне податке. Нећете веровати и један добар број података сам у почетку добио и нотирао да буде уписан у књизи, то су на гробљима, на местима где су сахрањени Срби на Косову и Метохији. Са споменика сам узимао основне податке, име и презиме, где је живео, ко подиже споменик и то је била база на коју сам ја после додавао и остале податке користећи и литературу и све могуће начине да се дође до што већег броја података“, објашњава Ћетковић. 

Да бисте знали ко сте, памтите одакле сте

Лексикон сведочи о угледним пољопривредницима, учитељима, професорима, лекарима, инжењерима, културним и спортским радницима, достојанственицима Српске православне цркве...

„Господин Ћетковић као истакнути грађанин Косова и Метохије и својевремено оснивач Центра за културу 'Обилић' на Косову који нажалост данас више не постоји је неко ко је апсолутно оставио трага за вјек и вјекова не само књигом Срби на Косову и Метохији него и књигама, а има их више од 16, које су посвећене српској јужној покрајини. Да бисте знали ко сте, памтите одакле сте, то нека буде порука овог значајног дела професора Драгослава Ћетковића“, каже Никола Радановић, главни и одговорни уредник Обележја плус

Књига биографских и историјских података обогаћена је фотографијама природних лепота и српског културног наслеђа и драгоцено је сведочанство будућим истраживачима и аналитичарима простора Косова и Метохије о протеклих 120 година.

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи