Читај ми!

Свечано отворен 58. БИТЕФ

Београдски интернационални театарски фестивал БИТЕФ, 58. по реду, који се одржава под слоганом „Лепота (не)ће променити свет“, почео је плесном представом „Мекшање“ Денс он ансамбл из Берлина, а БИТЕФ је уочи представе, званично отворио швајцарски редитељ Мило Рау.

Једно од највећих имена савременог позоришта, редитељ Мило Рау, у свом говору Може ли лепота спасити свет, осврнуо се на горуће проблеме са којима се суочавају грађани Србије, нагласивши потребу за очувањем природе и отпора против економске доминације.

Изразио је срећу што је опет у Београду, и прогласио БИТЕФ отвореним:

„Много је страшних ствари, али од човека ништа страшније није – ово је најпознатији цитат из Антигоне. Да, постоји нешто страшно, чудовишно, нешто ужасно у нама људима. Нешто због чега понекад осетим нагон да седнем и урлам. Зато вас молим, будимо сви као Антигона, будимо сви као Идиот Достојевског, будимо наивни, рецимо не смртоносној идеологији нашег времена. Боримо се за лепоту. За лепоту живота, за лепоту природе, наше истинске отаџбине“, позвао је Рау.

На свечаном отварању, берлински Денс он ансамбл који показује да је и после 40. године могуће и даље бавити овом професијом и сарађивати са најбољим савременим кореографима.

Представа Мекшање истиче суштину Ансамбла постављајући питање – шта значи сазрети и како се тела у том процесу мењају и мекшају.

„Заиста се ради о вибрацији енергије која одржава тело живим, а да се не даје све. Идеја је да се изнова пронађе снажна, витална суштина и жеља за кретањем, али бирајући да се покаже само оно што је неопходно. Кореограф је осмислио комад тако да редукује покрет, што је више могуће. Због тога делује као да има много понављања. Заправо, то је више конинуирана еволуција. Неке ствари су исте, али је енергија другачија. Постоји само константна промена – еволуција и развој“, истиче Тај Бумершај, плесач и уметнички директор Денс он ансамбла.

Мекшање је прва сарадња грчког кореографа Паподопулуса и Денс он ансамбла, настала у копродукцији Оназис Стеги из Грчке и Националног кореографског центра Рилије-ла-Пап из Француске.

У оквиру главног програма фестивала публици ће бити представљено још девет продукција из Немачке, Француске, Швајцарске, Боливије, Бразила, Холандије, Белгије, Словеније, Хрватске и Србије.

Друге вечери БИТЕФ-а на програму је представа Хекуба, чувеног француског позоришта Kомеди Франсез из Париза у режији португалског уметника Тијага Родригеша.

Покровитељи фестивала су Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије.

Подршку фестивалу пружили су и Гете Институт, Француски институт и Делегација Европске уније.

Фестивал ће трајати до 4. октобра.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи