Читај ми!

Звездара театар, „Кућа међу звездама“ већ 40 година

Звездара театар обележава 40 година од оснивања. Најзначајније позоришне године описане су у публикацији „На радост публике“, а приказан је и документарни филм о позоришту „Кућа међу звездама“.

На свечаности поводом јубилеја најављен је програм којим ће бити прослављен 40. рођендан Звездара театра. Програм почиње 8. октобра премијером комада Удовица живог човека, према новом тексту и у режији Душана Ковачевића.

„Мислим да моје прво осећање и сећање на Звездару је много лепих догађаја, много лепих представа, узбудљивих и, нажалост, као што се види у овом филму који је Слоба радио, много људи којих нема из Звездаре и сећање на нас неке претекле“, рекао је Душан Ковачевић, оснивач и директор Звездара театра.

Приказан је и документарни филм Слободана Иветића Кућа међу звездама у којем је ово београдско позориште представљено као дом најзначајнијих позоришних стваралаца, кров под којим је 40 година негован необичан градски дух и феномен Звездара театра.

„Позориште има свој ограничен простор, филм нема ту границу и онда сам са том камером могао да прелазим све рампе да идем около где гледалац никад није могао да види шта се дешава иза, да будем на извору где се ствара и покреће та магија позоришта“, објашњава редитељ филма.

Поводом јубилеја објављена је и интерактивна публикација. Помоћу апликације читалац је у прилици да ступи на сцену, у некада култне комаде. У њој је прича о кући у којој живе људи заљубљени у позориште. Чине је анегдоте, занимљивости и делови интервјуа са писцима, редитељима, глумцима и сценским мајсторима.

„Посебан акценат је био на томе како склопити мултимедијалне записе из архиве и наћи начин како да архиву Програмског архива РТС-а, затим Позоришног музеја, архиву Звездара театра, снимке, аудио, видео-записе инкорпорирамо у тај текстуални материјал и књигу“, рекао је Марко Мисирача, аутор публикације Кућа међу звездама

„То су представе Мрешћење шарана, Професионалац, Мала, ту је Душко Ковачевић, ту је Бата Стојковић итд. И поред тога, наша идеја, моја и Маркова, идеја људи из Звездара театра је била да пробамо да се дотакнемо и неких неиспричаних прича“, нагласио је Владимир Ђурђевић, аутор публикације.

За досадашњих 40 година у Звездара театру одигране су 94 премијере, од којих је 80 рађено према делима домаћих писаца. Одиграно је скоро 8.000 представа за више од 1.700.000 гледалаца. Звездара театар високо је на културном небу ширем од Београда.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи