Читај ми!

Мокрањчеви дани 58. пут у част најславнијем српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу

У Неготину, родном граду композитора Стевана Стојановића Мокрањца отворени су 58. Мокрањчеви дани.

Традиционално, Мокрањчеви дани су отворени подизањем фестивалске заставе, полагањем цвећа на спомен бисту композитору, звуцима фанфара и његовом Шестом руковети коју су извели Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина и неготински хорови, под управом Сенке Милисављевић.

У уводној беседи, баритон светског гласа, Жељко Лучић, који ће одржати и солистички концерт, нагласио је да је Мокрањац успео да обогати српску музичку сцену својом виртуозошћу и преданошћу, остављајући неизбрисив траг кроз своје композиције.

„Готово да нема нашег композитора који је после своје смрти наставио да живи у српској музичкој култури попут Мокрањца. То је због његових до детаља извајаних хорских деоница које пријају сваком певачу, због преданог рада на очувању српске музичке баштине кроз бележење народних и црквених напева, због његове педагошке делатности, због тога што је, оснивањем Гудачког квартета био и један од зачетника камерног музицирања у Србији”, подсетио је на део Мокрањчеве заоставштине, Жељко Лучић.

И Дејан Антић, државни секретар у Министарству културе, који је отворио овогодишњи Фестивал, указао је на његову важност у очувању музичке традиције Неготина.

„Прошло је пуних 11 деценија од њерговог упокојења, а Мокрањац захваљујући својим Руковетима, захваљујући Литургији, захваљујући Херувимској песми, захваљујући величанственим композицијама и делима и дан данас живи међу Србима. Ето и вечерас нас је окупио 58. пут на једном од најдивнијих и најрепрезентативнијих музичких фестивала у Србији који носи његово име“, навео је Антић.

До петка, када се фестивал завршава, најављени су наступи талетнтованих младих извођача и доајена музичке сцене, биће изведена Коштана, опера Иза оперских кулиса, натпеваваће се хорови, промовисати књиге и дебатовати на научним трибинама.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи