Читај ми!

Изложба „Ефемерис – легат Дејана Медаковића“ у Музеју града Београда до 29. септембра

У Музеју града Београда отворена је изложба „Ефемерис – легат Дејана Медаковића“ посвећена заоставштини некадашњег председника САНУ. Академик Дејан Медаковић оставио је велики траг на пољу културне историје српског народа.

Легат Дејана Медаковића садржи 650 предмета – дела ликовне и примењене уметности, одликовања, књиге, личне ствари и рукописе. Од изузетног значаја су портрети породице Медаковић, настали током једног века, као и колекција слика и цртежа савременика и пријатеља међу којима су Мића Поповић, Љубица Цуца Сокић, Иван Табаковић. 

Легат је Музеју града Београда поклонио диригент Павле Медаковић, син Дејана Медаковића.

„Неизмерно хвала господину Павлу, али и целој породици Медаковић која је сачувала генерацијама уназад све оно што је на свом дугом путу породица прошла, од једног малог Медака, на граници Лике и Далмације, па до многих светских градова“, рекла је Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда

Академик Дејен Медаковић био је један од великих српских интелектуалаца друге половине 20. века, а каријеру је почео као кустос управо у Музеју града Београда.

„Једна велика симболика, наравно, приликом одлучивања коме легат поверити је управо та. И сматрао сам да је то једно лепо заокружење. Радујем се да је Музеј града коначно добио могућност да драгоцени материјал буде доступан јавности у тој будућој згради на углу Ресавске и Немањине“, истакао је Павле Медаковић, дародавац Легата Дејана Медаковића.

У Музеју града Београда чува се 48 легата. Ту су Нушићева и Андрићева заоставштина, легат Паје Јовановића, а по грађи и обиму легат Дејана Медаковића спада међу комплексније.

„Данашњом изложбом ми одајемо почаст, заслужену почаст великану српске науке и културе који је читав свој животни и радни век посветио очувању и неговању културног и националног идентитета српског народа“, поручио је Никола Селаковић, министар културе. 

Изложба Ефемерис названа по награђиваном петокњижју мемоарске прозе Дејана Медаковића биће отворена до 29. септембра.

уторак, 10. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару