Читај ми!

Завршен 11. Кустендорф класик на Мећавнику

Извођењем традиционалне српске песме „Тамо далеко“ у интерпетрацији руских и белоруских ученика музичких школа, доделом „Матрјошки“ и драмском опером „Шум шуме преко поља“ Александра Седлара, синоћ је под ведрим небом на Мећавнику завршен 11. Кустендорф класик.

„Златна матријошка“ отишла је у руке српском виолинисти Матији Спасојевићу са Музичке академије у Београду, сребрна руском пијанисти Сергеју Паженову са Музичкае академије у Омску, а бронзана белоруском саксофонисти Димитрију Шувалову са Музичке академије у Минску.

Специјална награда, међу 36 младих уметника из Србије, Русије и Белорусије који су учествовали у такмичарском програму, додељена је класи хармоникаша са Факултета музичке уметности у Нишу.

Оснивач фестивала и редитељ Емир Кустурица затворио је фестивал уз цитат да је животна идеја увек јача кад је у питању фикција и да је много снажнија од реалности.

„Мислим да то артикулише живот победника и оних који ће следећи пут да победе да наставе да се баве том уметнишћу, јер је можда од свих најузвишенија. Како рекоше теоретичари, све друге уметности настоје да постану музика, како другачије да тумачимо мој бег из филма у музику!? Свечано могу да објавим да се управо сад из музике враћам у филм што дубински потврђује да сви тежимо да будемо музика", поручио је Кустурица.

среда, 04. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару