Уручењем Жичке хрисовуље завршен 33. Жички духовни сабор

Уручењем Жичке хрисовуље Мирославу Цери Михаиловићу, у манастиру Жича, завршени су 33. дани Жичког духовног сабора Преображење 2024. Током „Дана преображења“ приказане су изложбе, одржане радионице, дводневни симпозијум, а представљен је и зборник „Горан“, посвећен Горану Петровићу, недавно преминулом краљевачком књижевнику.

Песнику Мирославу Цери Михаиловићу, у манастиру Жича уручена је уникатна златопечатна повеља и икона Преображења Господњег.

„Ја сам рођен у месту које се зове Преображење. Стварно са нескривеним задовољством долазим да примим ту награду. Ја сам написао тамо, да је Повеља и библиотека са својом издавачком делатношћу осма круна на грбу града Краљева“, навео је Мирослав Цера Михаиловић, песник и добитник Жичке хрисовуље.

Песник Михаиловић је до сада добитник бројних награда, а о стваралаштву овогодишњег лауреата, жири је истакао да је то награда за поезију којом проговара горчина и ведрина староштокавског наречја и духовног искуства.

„Он је објединио два гласа у једном гласу, и ево и стандардним језиком и овим колоритним и често неодољивим врањским говором. Ту има и хумора, ту има и горчине, али ту има и оне дубине која памти дубока времена старе Србије“, истакао је књижевник Драган Хамовић.

Већ по традицији, поезији добитника Жичке хрисовуље, биће посвећен и зборник радова са округлог стола књижевних критичара.

Богат и занимљив програм овогодишњег Сабора започет је отварањем две веома занимљиве гостујуће изложбе: Градови: известан поглед из збирке графика страних аутора Народног музеја Србије и Инспирисани Италијом Галерије Матице Српске из Новог Сада.

Иначе, овогодишњи Сабор био је у знаку поезије Мирослава Цере Михаиловића, овогодишњег добитника Жичке хрисовуље, а о његовом делу, 17. августа у краљевачкој библиотеци, уз присутво награђеног песника, говориo je проф. др Радивоје Микић и Алексанадар Лаковић, песник и књижевни критичар. У истом простору наредног дана је одржан научно критички скуп о стваралаштву Михаиловића, на коме су учествовали еминентни познаваоци савремене српске поезије.

Новина овог сабора је и програм „Књижевност и млади” у оквиру којег су организовани сусрети и разговори краљевачких гимназијалца са неколико страних и домаћих песника.

У дворишту Аџића куће, 18. августа је представљен тематски зборник Горан, посвећен Горану Петровићу, недавно преминулом књижевнику из Краљева.

Током саборских дана одржан је и дводневни симпозијум, на тему „Публицистика у развоју друштва и државе”.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару