Читај ми!

Роковник, 29. јул – 4. август: Одржан хуманитарни концерт за Бангладеш у њујоршком Медисон сквер гардену.

Нека се спреме Карл Кокс, Денџер Маус, Пол Енка, Кејт Буш, Фетбој Слим, Џо Елиот, Бади Гај, Чак Ди, Џејмс Хетфилд, Бач Виг за рођенданско славље. Одржан је хуманитарни концерт за Бангладеш у њујоршком Медисон сквер гардену.

Роковник, 29. јул – 4.  август: Одржан хуманитарни концерт за Бангладеш у њујоршком Медисон сквер гардену. Роковник, 29. јул – 4. август: Одржан хуманитарни концерт за Бангладеш у њујоршком Медисон сквер гардену.

Рођени 29. јула

1953. Geddy Lee је канадски музичар, најпознатији као певач, басиста и клавијатуриста групе Раш. У групи је од 1968 и до сада су објавили 19 студијских албума. Као члан групе је примљен у Кућу славних рокенрола 2013.

1962. Martin McCarrick је енглески гитариста, композитор и продуцент. Радио је са групама Siouxsie and the Banshees, Dead Can Dance, The Wolfgang Press, Peter Murphy, Heidi Berry, Lush и Throwing Muses. Био је и члан групе Therapy.

1962. Карл Кокс је британски ди-џеј и продуцент. Током богате каријере наступио је на многим фестивалима, клубовима, а сваке године од 2001-2016 је наступао на Ибици.

1977. Денџер Маус је амерички музичар и продуцент. Пажњу јавности је стекао објављивањем албума ”Grey” из 2004 на коме је вокал Џеј Зија спојио са музиком Битлса. Са Си Ло Грином је покренуо дуо Gnarls Barkley који је светску популарност стекао са песмом Crazy.

Рођени на данашњи дан: 1953. Patti Scialfa (E Street Band), 1957. Paul Denman (Sade, Sweetback), 1959. John Sykes (Thin Lizzy, Whitesnake), 1966. Miles Hunt (The Wonder Stuff), 1972. Simon Jones (The Verve) и 1973. Wanya Morris (Boyz II Men)

Догодило са 29. jула

1956. Карл Перкинс је са песмом Blue Suede Shoes на врху британске листе синглова. Џони Кеш је предложио Перкинсу да напише песму о ципелама.

1966. Група Крим је дебитовала уживо на концерту у Манчестеру.

1966. Боб Дилан је пао са мотора у близини своје куће у Вудстоку, што је резултирало деветомесечном паузом.

1968. Битлси су почели снимање песму Хеј Џуд у студију Еби Роуд у Лондону. Макартни је написао песму о сину Џона Ленона.

1972. Screaming Lord Sutch је ухапшен у Лондону, када је музичар искочио из аутобуса са четири голе девојке.

1974. Умрла је Кас Елиот у Лондону.

1983. Група Биг Кантри је објавила први студијски албум ”Crossing” који је стигао до трећег места у Британији. Са албума се издвојила песма In a Big Country.

2003. Председник удружења учитеља Џим Онил је упозорио на недолично понашање и облачење поп звезда, наводећи Кајли Миног као пример.

2019. Песма Old Town Road од репера Lil Nas X-a, је постала најдуговечнији број један америчке листе синглова са 17 узастопних недеља на првом месту.

2022. Бијонс је објавила свој седми студијски албум ”Renaissance”. Албум је на крају године освојио девет Греми награда.

Рођени 30. јула

1936. Бади Гај је амерички блуз гитариста и певач. Он је представник и промотер Чикаго блуза и утицао је на гитаристе, као што су Џими Хендрикс, Ерик Клептон, Џими Пејџ, Кит Ричардс, Џеф Бек, Џон Мејер и Стиви Реј Вон. Током 60их, Гај је свирао са Мадијем Вотерсом као студијски гитариста за Chess Records где је започео музичко партнерство са свирачем усне хармонике Јуниор Велсом. Освојио је седам Греми награда. Човек звани блуз.

1941. Пол Енка је канадски композитор и певач који је био једна од првих тинејџерских звезда захваљујући песмама Diana, You Are My Destiny, Lonely Boy, Put Your Head On My Shoulder и Puppy Love. Његова песма My Way у извођењу Френка Синатре је постала класик. Био је популаран у Италији и Финској. У Италији је наступао и на фестивалу Сан Ремо.

1944. Џими Клиф је јамајчански ска и реге музичар и певач. Познат је по песмама The Harder They Come, Sitting in Limbo, You Can Get It If You Really Want и Many Rivers to Cross.

1958. Кејт Буш је енглеска певачица, кантауторка и продуцент. Једна је од најуспешнијих енглеских певачица у последњих 40 година. У каријери јој је помогао и Дејв Гилмор, бивши члан групе Пинк Флојд. Позната је по песмама Wuthering Heights, Babooshka и The Man with the Child in His Eyes.

Рођени на данашњи дан: 1957. Rat Scabies (The Damned), 1968. Sean Moore (Manic Street Preachers) и 1980. Seth Avett (The Avett Brothers)

Догодило са 30. јула

1955. Џони Кеш је снимио песму Folsom Prison Blues у студију Сан рекордс у Мефису.

1966. Трогс су са песмом Wild Thing на првом месту америчке листе синглова. Због спора у дистрибуцији, песма је једина песма која је била на првом месту листе са два различита издавача.

1988. Стив Винвуд је са песмом Roll With It на првом месту америчке листе синглова где ће остати четири недеље.

2003. Rolling Stones, AC/DC, Rush, The Guess Who, Justin Timberlake, The Flaming Lips, Sass Jordan и The Isley Brothers су свирали на добротворном концерту у Торонту. Било је присутно 450.000 посетилаца, што је највећи концерт икад одржан у Канади.

2003. Умро је Сем Филипс легендарни продуцент рокенрола.

2006. Shakira и Wyclef Jean су са песмом Hips Don't Lie на првом месту британске листе синглова. Песма ће постати најпродаванији сингл женског извођача у 21. веку.

2016. Џек Вајт је успео у својој мисији да пусти прву плочу у свемир. На висину од 28.000 метара је пуштен балон у коме се налазио грамофон са којег је пуштена песма Glorious Dawn од Џона Босвела да се емитује 80 минута.

Рођени 31. јула

1946. Гери Луис је амерички музичар и оснивач групе Gary Lewis & the Playboys. Луис је син познатог комичара Џерија Луиса и певачице Пети Палмер. Група је позната по песмама This Diamond Ring, Count Me In, Save Your Heart for Me, Everybody Loves a Clown и She's Just My Style.

1963. Норман Кук или Фетбој Слим је енглески музичар, ди-џеј и продуцент. Почео је 80их као басиста бенда Housemartins, који је имао велики хит песму Caravan of Love. Након одласка из бенда оснива Electronic Band Beats International у Брајтону, који је познат по синглу Dub Be Good To Me. Објавио је четири соло албума.

Рођени на данашњи дан: 1957. Daniel Ash (Bauhaus), 1958. Bill Berry (R.E.M.), 1964. Fuzz Townsend (Pop Will Eat Itself), 1978. Zac Brown (Zac Brown Band), 1978. Will Champion (Coldplay), 1981. M. Shadows (Avenged Sevenfold) и 1994. Lil Uzi Vert

Догодило са 31. јула

1846. Француска војска је дозволила да се нови инструмент саксофон користи у војном оркестру.

1959. Клиф Ричард је са песмом Living Doll на првом месту британске листе синглова.

1964. Кантри певач Џим Ривс је погинуо у авионској несрећи.

1968. Tommy James & the Shondells су на првом месту британске листе синглова са песмом Mony Mony.

1976. Група Blue Oyster Cult је објавила песму (Don't Fear) The Reaper.

1982. Песма Eye Of The Tiger од групе Survivor је на првом месту америчке листе синглова. Сингл се продао у тиражу од пет милиона примерака.

1999. Кристина Агилера је са својим првим синглом Genie In A Bottle на првом месту листа са обе стране Атлантика.

2020. Група Psychedelic Furs је објавила албум ”Made Of Rain”.

Рођени 1. аугуста

1942. Џери Гарсија је амерички музичар најпознатији по свом раду као гитариста, композитор и певач групе Грејтфул дед. Био је познат по свом препознатљивом стилу свирања гитаре, а магазин Ролинг Стоун га је ставио на 13 место листе "100 највећих гитариста свих времена”. Умро је 1995.

1959. Џо Елиот је енглески певач, најпознатији као фронтмен и суоснивач групе Деф Лепард. Са групом је објавио 12 албума. У Кућу славних рокенрола је примљен као члан бенда 2019.

1960. Чак Ди је амерички репер и оснивач хип хоп групе Паблик Енеми чији сам од почетка велики фан. Са својим саставом заслужан је за настанак политички и друштвено ангажованог америчког репа, на албумима "Yo! Bum Rush the Show" (1987), "It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back (1988)", "Fear of a Black Planet" (1990). Наступили су 2003 и 2008 у Београду.

 1964. Adam Fredric Duritz је амерички певач и фронтмен групе Counting Crows. Група је снимила седам албума који су продати у тиражу од 20 милона примерака.

Рођени на данашњи дан: 1963. Coolio, 1968. Dan Donegan (Disturbed) и 1981. Ashley Parker (O-Town)

Догодило са 1. аугуста

1964. Магазин Билборд је саопштио да се усна хармоника све више чује у песмама захваљујући Битлсима, Ролингстонсима, Бобу Дилану и Стивију Вондеру.

1969. На тркачкој стази у Атлантику је одржан тродневни фестивал на коме су наступили: B. B. King, Janis Joplin, Santana, Three Dog Night, Dr John, Procol Harum, Arthur Brown, Iron Butterfly, Creedence Clearwater Revival, Little Richard, Tim Buckley, The Byrds, Jefferson Airplane, The Mothers Of Invention и Canned Heat.

1970. Филм Перформанс са Миком Џегером у главној улози је имао премијеру у Лондону.

1971. Одржан је хуманитарни концерт за Бангладеш у њујоршком Медисон сквер гардену. Концерт је организовао Џорџ Харисон. На концерту су наступили Боб Дилан, Ерик Клептон, Ринго Стар и други. Троструку албум који је накнадно издат је стигао до првог места у Британији. Добио је и награду Греми за албум године.

1980. Вредни Џорџ Харисон је покрено продуцентску компанију Handmade Films, која је снимила филмове Monty Python's Life of Brian, The Long Good Friday, Time Bandits и Shanghai Surprise. 

1981. Певач Shakin' Stevens је по други пут на врху британске листе синглова, овај пут са песмом Green Door.

1985. Том Вејтс је објавио албум ”Rain Dogs” који се сматра једним од његових најбољих албума.

1987. Покренут је МТВ Европа. Први спот који је емитован је песма Money For Nothing од групе Дајер Стрејтс.

1987. Лос Лобос су са њиховим великим хитом La Bamba на првом месту листа са обе стране Атлантика.

1987. Bob Seger је са песмом Shakedown по први пут на првом месту америчке листе синглова.

1988. Група Mudhoney је објавила први сингл Touch Me I'm Sick.

 1989. Ролингстонси су објавили албум ”Steel Wheels” са кога се издвојила песма Mixed Emotions.

2007. Група Полис је свирала прву од две вечери у Медисон сквер гардену у Њујорку, у склопу турнеје Реунион.

2020. Тејлор Свифт је са осмим студијским алнумом ”Folklore” на првом месту у Британији.

Рођени 2. аугуста

1944. Џим Капалди је енглески текстописац, бубњар и певач. Суоснивач је прогресивног рок бенда Трефик 1967. године са Стиви Винвудом. У Дворану славних рокенрола је примљен 2004.

1967. Бач Виг је амерички бубњар, композитор и продуцент. У богатој каријери продуцирао је групу Нирвана и албум ”Nevermind” (1991), Smashing Pumpkins, L7 и Sonic Youth. Виг је оснивач и бубњар групе Garbage, са којом је светску славу стекао песмом Stupid Girl из 1995. Група је до сада објавила седам албума.

Рођени на данашњи дан: 1937. Garth Hudson (The Band and The Hawks), 1941. Doris Coley (The Shirelles), 1961. Pete De Freitas (Echo & the Bunnymen) и 1970. Zelma Davis (C+C Music Factory)

Догодило са 2. аугуста

1960. Johnny Kidd and The Pirates су на првом месту британске листе синглова са песмом Shakin' All Over.

1962. Robert Allen Zimmerman је постао Боб Дилан.

1968. Дорси су са песмом Hello I Love You на првом месту америчке листе синглова.

1969. Песма Wet Dream јамајчанског певача Макса Ромеа је ушла на листе али због експлицитног текста није постигла већи успех.

1978. Група Бостон је објавила други студијски албум ”Don’t Look Back”.

1980. Клеш су објавили сингл Bank Robber који дискографска кућа није хтела да дистрибуира у Великој Британији.

1986. Chris de burgh је са песмом Lady In Red на првом месту у Британији.

1994. Стереолаб су објавили трећи студијски албум ”Mars Audiac Quintet”. Са албума су се издвојиле песме Ping Pong и Wow and Flutter.

1998. Бисти Бојс су са албумом ”Hello Nasty” на првом месту америчке листе албума где ће остати три недеље.

2000. Музичка продавница Rushworth and Dreaper је престала са радом након 150 година постојања.

Рођени 3. агуста

1926. Тони Бенет је амерички певач џез и традиционалне поп музике. Такође се бавио сликарством. Прва песма коју је снимио и која га је прославила била је Because of You из 1951. године. Касније те године успех су му донеле песме Cold, Cold Heart и Blue Velvet. До краја 1950-их имао је велики број успешних синглова који су му омогућили да наступа још више, али и да има своју летњу емисију Тони Бенет шоу. Умро је 2023.

1963. Џејмс Алан Хетфилд je амерички музичар, познат као певач и гитариста групе Металика. Металика је америчка хеви метал и треш метал група основана у октобру 1981. године у Лос Анђелесу. Металика је објавила 13 студијских албума, три албума уживо, две сингл плоче, 24 музичка спота и 45 синглова. Бенд је освојио девет Греми награда и имао пет узастопних албума који су дебитовали на првом месту на Billboard 200 ранг листи, што је до тада био рекорд. Албум из 1991. године ”Metallica” продат је у 15 милиона примерака у Америци а у 22 милиона примерака широм света. Гледао сам их уживо на стадиону Партизана 2004 и на Ушћу 2012.

1973. Стефан Карпентер је амерички гитариста и суоснивач метал бенда Deftones. Група је до данас објавила девет студијских албума.

Рођени на данашњи дан: 1941. Beverly Lee (The Shirelles), 1951. John Graham (Earth, Wind, & Fire), 1961. Martin Atkins (Public Image Ltd) и 1971. Deirdre Roper “DJ Spinderella” (Salt-N-Pepa)

Догодило са 3. аугуста

1963. Битлси су одсвирали свој последњи наступ у клубу Каверн у Ливерпулу. За време концерта је нестало струје па су Ленон и Макартни извели акустичну верзију песме When I'm Sixty-Four. Хонорар је износио 300 фунти.

1963. Бич Бојси су објавили Surfer Girl, прву песму коју је Брајан Вилсон компоновао у животу.

1968. Дводневни Њупорт Поп Фестивал је почео у Коста Меси у Калифорнији. Наступили су Alice Cooper, Canned Heat, Chambers Brothers, Charles Lloyd Quartet, Country Joe and the Fish, Electric Flag, James Cotton Blues Band, Paul Butterfield Blues Band, Sonny & Cher, Steppenwolf и Tiny Tim. Било је присутно преко 100.000 посетилаца.

1969. Creedence Clearwater Revival су издали свој трећи студијски албум ”Green River” са којим су стигли до првог места у Америци. Са албума се издвојила песма Bad Moon Rising.

1973. Стив Вондер је објавио албум ”Innervisions” на коме је свирао готово све инструменте. Са албума се издвајају песме Higher Ground, Living for the City и He's Misstra Know-It-All. Један од мојих омиљених албума великог уметника.

1974. Бед Компани су са истоименим деби албумом на првом месту америчке листе албума.

1985. Tears For Fears су са песмом Shout на првом месту америчке листе синглова, где ће остати три недеље.

1979. Толкинг Хедс су објавили трећи студијски албум ”Fear of Music”. Продуцент је Брајан Ино,а са албума су се издвојиле песме: Heaven, Air и Drugs.

1987. Деф Лепард су објавили свој четврти студијски албум ”Hysteria” који ће у међувремену постати њихов најкомерцијалнији албум са шродатих 20 милиона примерака.

1996. Los Del Rio је апсолутни хит са песмом Макарена, која је продата у тиражу од 11 милиона примерака у целом свету. VH1 је песму ставио на прво место највећих хит чуда свих времена.

2007. Најобразованији рокер Брајан Меј је предао своју докторску дисертацију. Меј је провео време на Тенеренифима где је проучавао формирање ”зодијачких облака прашине”.

2021. Британски репер Дејв је са својим албумом ”We’re All Alone in This Together” на првом месту у Британији.

Рођени 4. аугуста

1901. Луј Армстронг је амерички џез музичар. Иако се прво прославио свирајући трубу, крајем каријере постао је најпознатији као певач и био је један од најутицајнијих џез певача.Током своје каријере, постао је највећи џез музичар, неоспорни челник популарне музике 20. века и једна од највећих фигура у историји музике. Армстронга су волели, не само због његовог трубачког талента, невероватно чистог и продорног свирања на труби и специфичног храпавог певања, него и због људске топлине и великодушности, као и због симпатичне особности „великог детета“ које се радује животу и живи за музику. Умро је 1971.

1943. Алан Вилсон познатији под надимком ”Слепа сова” је амерички музичар, познат као суоснивач, композитор и певач блуз бенда Canned Heat. Умро је 1970.

1954. Рајко Дујмић је хрватски музичар и композитор. Познат је као вођа групе Нови фосили, и као аутор бројних хитова забавне музике. Нови фосили су југословенска и хрватска поп рок група, која је била веома популарна у бившој земљи. Најпопуларније песме групе су: Да те не волим, Реци ми тихо, Саша, Шути мој дјечаче плави, Сања и Плава кошуља. Добитник је Порина за животно дело. Умро је 2020.

Рођени на данашњи дан: 1948. Jeremy Spencer (Fleetwood Mac), 1958. Kirk Pengilly (INXS), 1963. Matt Malley (Counting Crows), 1963. Michael Sweet (Stryper, Boston), 1971. Andy Creeggan (Barenaked Ladies), 1972. William Goldsmith (Sunny Day Real Estate, Foo Fighters), 1977. Orri Pбll Dэrason (Sigur Rуs) и 1995. Post Malone

Догодило са 4. аугуста

1958. Билборд је представио топ листу 100 најбољих синглова. На првом месту је Рики Нелсон са песмом Poor Little Fool.

1964. Група Кинкс је објавила сингл You Really Got Me у Великој Британији.

1967. Пинк Флојд су објавили свој деби албум ”Piper At the Gates of Dawn”. Већину песама је написао Сид Барет. Албум се сматра значајним за развој психоделичног рока.

1975. Роберт Плант и његова супруга су једва остали живи, када је ауто којим су се возили на Родосу слетео са пута. Плант је због повреда следеће две године провео на лечењу.

1984. Принс је са својим шестим студијски албумом ”Purple Rain” на врху америчке листе албума. Велики хит су постале песме When Doves Cry и Let's Go Crazy.

2000. Крејг Дејвид је са песмом 7 Days на првом месту у Великој Британији.

2002. Брус Спрингстин је са албумом ”Rising” на првом месту са обе стране Атлантика.

2021. Магазин Форбс је објавио да је Ријана најбогатија музичарка на свету, са богатством од 1,7 милијарди долара.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару