Читај ми!

Шекспир фестивал од 4. до 7. јула у Чортановцима: Класика под ведрим небом

Шекспир фестивал биће одржан од 4. до 7. јула у Вили Станковић у Чортановцима, а љубитељи театра биће у прилици да виде представе „Богојављенска ноћ", „Сан летње ноћи", „Ромео и Јулија: последњи сати" и "Hamlet: Double bill".

Шекспир фестивал од 4. до 7. јула у Чортановцима: Класика под ведрим небом Шекспир фестивал од 4. до 7. јула у Чортановцима: Класика под ведрим небом

„Добро дошли на најлепшу позоришну сцену. Радујем се сваком сусрету јер означава да одржавамо Шекспиров фестивал и да успевамо да публику доведемо овде", рекао је у уводном обраћању директор и оснивач фестивала Никита Миливојевић.

Најавио је и продужетак фестивала на јесен. „Не могу све представе да се играју у отвореном амбијенту. На јесен припремамо изненађење у сарадњи са Инфант фестивалом. Два фестивала ће дати нешто занимљиво и добро", наговестио је Миливојевић.

Ове године биће одигране четири представе у Главном програму.

У Пратећем програму су представа прилагођена особама са аутизмом Сан летње ноћи, 4. јула и у новембру промоција књиге Мој Шекспир: редитељско путовање кроз први фолио, и монографије Шекспир фестивал: првих 10 година.

Коселектор Шекспир фестивала, редитељ Борис Лијешевић рекао је да ће сарадња на фестивалу наредне године бити проширена и на Хрватску и Енглеску.

„Овај фестивал је изузетно инспиративан и не познаје границе. Једини услов који фестивал тражи је да се има довољно храбрости за пут са Шекспиром. То данас није лако. Позоришни подвиг је режирати Шекспира. Своје исходиште овај фестивал има у себи самом”, рекао је Лијешевић.

Од четири изабране представе за главни репертоар, три су комедије јер је Хамлет дело независне групе из Италије која ће га представити из два угла: угла гробара и угла самих актера.

Представник Покрајинске владе Драган Трапарић истакао је да ће се нова покрајинска влада на челу са Мајом Гојковић посебно залагати за догађаје из културе и уметности.

„Овде долазе људи из целог света, Италије, Јерменије, Грузије, међународно значајан фестивал. Увек морамо да се вратимо на културу јер она ствара људе", закључио је Трапарић.

Као и претходних година, организован је превоз из Новог Сада и Београда за Чортановце и Вилу Станковић где се фестивал и одржава под ведрим небом.

Детаљни Главни програм Фестивала

Четвртак, 4. јул:

Богојављенска ноћ, режија Вања Алач, Позориште младих (Србија), 20 сати

Петак, 5. јул:

Сан летње ноћи, режија Кели Хантер, "Flute Theatre" (Велика Британија), 20 сати

Субота, 6. јул:

Ромео и Јулија: Последњи сати, концепт и кореографија Валтер Матеини и Ина Брекс, "ImPerfect Dance Company" (Италија), 20 сати

Недеља, 7. јул:

Hamlet: Double bill, режија Алберто Лерарди, Ђорђо Вијерда и Едријан Хугс, "La Ribalta Teatro & The English Theatre Company" (Италија), 20 сати

Детаљни Пратећи програм Фестивала

Четвртак, 4. јул:

Сан летње ноћи (за особе са аутизмом), режија Кели Хантер, "Flute Theatre" (Велика Британија) 20 сати

Новембар 2024.

Мој Шекспир: Редитељско путовање кроз Први фолио (My Shakespeare: A Director’s Journey through the First Folio)промоција књиге Грега Дорана

Новембар 2024.

Шекспир Фестивал, првих десет година, промоција монографије

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару