Читај ми!

Кладово кроз призму глумца Дарка Перића премијерно на затварању Дунав филм феста

Филм „Дунав је моје море“, редитеља Лазара Бодроже, имаће светску фестивалску премијеру 25. августа у 20 часова у Малом граду Смедеревске тврђаве на затварању 7. Дунав филм феста. Пре пројекције биће уручене награде фестивала. У завршници филмске смотре биће приказана и остварења „Други чин“ Кентена Дипијеа и „Супстанца“ редитељке Корали Фаржа са Деми Мур у главној улози.

Кладово кроз призму глумца Дарка Перића премијерно на затварању Дунав филм феста Кладово кроз призму глумца Дарка Перића премијерно на затварању Дунав филм феста

Дунав је моје море је кратки документарни филм који се развија кроз интуитивну драматургију, где нас глумац Дарко Перић води кроз мегалополис топониме око Кладова, места које га је обликовало.

Остварење Лазара Бодроже прожет је дубоком емоцијом повратка у завичај, у простор где су се формирале прве мисли и сећања. Дарко успева да избегне патетику која често прати сусрет с родним местом и уместо тога, кроз очи светског путника и авантуристе, преноси нам доживљај Кладова и његове околине.

Сваки кадар одише носталгијом, али и освежавајућом перспективом, где Кладово постаје много више од простог географског појма — оно постаје место сусрета прошлости и садашњости, традиције и модерности, интиме и универзалности.

Филм Дунав је моје море биће премијерно приказано 25. августа у 20 часова у Малом граду Смедеревске тврђаве на затварању 7. Дунав филм феста.

Дарко Перић, глумац и сценариста рођен је у Србији (25. март 1977, Кладово). Започео је своју професионалну каријеру у Шпанији 2008, глумећи у ТВ серијама. Пре тога, живео је у Србији, Румунији и Немачкој (Берлин), где је играо у бројним независним кратким филмовима и позоришним представама.

Његова прва велика улога била је у шпанској серији Crematorio за "Canal Plus" 2010. Након тога, наставио је да ради у Мадриду на разним продукцијама, од различитих серија до дугометражних филмова.

У 2015, глумио је у филму A Perfect Day у режији Фернанда Леона де Араное, заједно са Бенисиом дел Тором и Тимом Робинсом. У 2016, добио је улогу у шпанској серији Mar de Plástico, где је играо главног негативца. Ова улога представља прекретницу у његовој каријери и доноси му већу видљивост у шпанској филмској индустрији.

Дарко Перић је 2017. године добио улогу Хелсинкија у серији La Casa de Papel или Money Heist, како је позната енглеској публици.

Лазар Бодрожа је филмски редитељ и визуелни уметник рођен у Београду. Има искуство као илустратор и графички дизајнер. Добитник је награде “TOP 20 under 30”, чиме је уврштен у селекцију 20 најбољих светских визуелних уметника испод 30 година старости.

Његов дебитантски дугометражни филм Успон Едерлезија (A.I. Rising) стекао је похвале критичара и награде на светским фестивалима. Један од Лазарових најзначајнијих недавних пројеката било је стварање шест кратких промотивних филмова за Српски павиљон на великој светској изложби у Дубаију EXPO 2020.

среда, 21. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару