Читај ми!

На Пулском филмском фестивалу публику очекује сто филмова

Нашем познатом глумцу Славку Штимцу данас ће на 71. Пулском фестивалу бити уручена награда друштва хрватских филмских аутора и продуцената „Фабијан Шоваговић“, а фестивал је отворио филм Рајка Грлића, „Свему дође крај“.

Седамдесетпрви Пулски филмски фестивал отворен је свечаним програмом и премијером филма Свему дође крај, редитеља Рајка Грлића, који се пред публиком у препуној Арени присетио свог првог доласка на овај фестивал пре 50 година, а нови филм представио је као комбинацију трилера и љубавне приче.

„Мање-више све приче које сам причао су увек негдје плус-минус љубавне приче, јер ми се чини да кроз љубавне приче у овако малим срединама као што је наш, кроз те интимне тренутке се најбоље огледава друштво у коме живимо. Да су овдје свакодневни живот тако загађен политиком и том цијелом такозваном друштвеном стварношћу, да се то дубоко одражава на интимне животе људи“, каже редитељ.

У Грлићевом филму су поред Живка Аночића, у главној мушкој улози, и наши глумци Борис Исаковић и Јелена Ђокић која тумачи главну женску ролу, а о сарадњи са познатим редитељем каже:

„Добила сам улогу на кастингу, иако у сценарију пише Нина, црвенокоса, 46, али то што те изабрао додатно ти некако дува ветар у једра. И онда смо јако лепо успели да се чујемо, ја њега и он мени. Он је невиђена енергија. Ја сам га звала Дечко Рајко, јер има ту младалачку снагу и константно. Некако половидба зависи од капетана брода, а он је баш био добар, добар капетан.“

„Што је Рајко Грлић то што јесте, такав велики редитељ, један, стварно је била част радити са њим и некако врло, врло једноставно“, каже Борис Исаковић.

Првог дана фестивала Светско премијеру имао је и филм Шлагер Невија Марасовића, а у такмичарском програму мањинских копродукција приказан је филм Изгубљена земља, нашег редитеља Владимира Перишића. А у истој селекцији до краја фестивала биће приказани и наши филмови, Радничка класа иде у пакао, Младена Ђорђевића и Сунце мамино, Косте Ђорђевића.

До краја фестивала публика ће моћи да погледа филмове различитих тематика за све узрасте.

„На сваки филм смо посебно поносни, од оног дјечијег, преко филмова из Времеплова, међународних филмова, хрватских филмова, мањинских копродукција, студентских филмова... Пуно различитих филмова ту су за различиту публику на пет локација. Наравно, централна локација је Арена, затим Истарско народно казалиште, кино Вале гдје се људи тијеком дана могу расхладити, будући да нам владају врућине у сваком кутку града. У вечерњем термину арена Амбрела, близу хотела Хистрија гдје туристи углавном бивају и оточје Бријуни гдје ће бити репризе хрватских филмова. Дакле, пуно догађања, пуних осам дана“, наводи Тања Миличић, директорка Пулског филмског фестивала.

На Пулском филмском фестивалу биће приказано укупно око сто филмова, од тога 22 у такмичарској селекцији.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару