Објављене номинације за награде Бафта – одмах кренуле критике

У коначном збиру после објављених номинација за овогодишњу награду Британске академије филмских и телевизијских уметности (Бафта), филм „Џокер“ има највише, једанаест, номинација. Критичари замерају да су номиације „потпуно беле, мушке и досадне“.

Мрачна драма о једном од најпознатијих зликоваца из стрипа, Џокер, која је прошле године освојила Златног лава у Венецији, номинована је у 11 категорија, а за њом, са по десет, следе „Нетфликсов“ Ирац, Мартина Скорсезеа и Било једном у Холивуду, Квентина Тарантина, који је већ награђен Златним глобусом у категорији комедије или мјузикла.

Ратна драма 1917, такође, свеже овенчана Златним глобусима као најбоља драма и Сем Мендез као најбољи редитељ, има девет номинација.

Уз ова четири филма, за главну награду ће се такмичити и Кански победник, филм Паразит, јужнокорејског редитеља Бонг Џон-хоа.

Наравно, Хоакин Финикс, за улогу Џокера, бориће се и за Бафтино одличје у конкуренцији са Леонардом Дикапријем за Било једном у Холивуду, Адамом Драјвером за Причу о браку, Тароном Егертоном за Рокетмена и Џонатаном Прајсом који тумачи улогу папе Фрање у филму Двојица папа.

За најбоље глумице номиноване су Скарлет Јохансон за филм Прича о браку, Серше Ронан за последњу адаптацију Малих жена, Шарлиз Терон за Оне су бомбе, Џеси Бакли за Дивљу Ружу и Рене Зелвегер за улогу Џуди Гарланд из истоименог филма.

Конкуренција за најбољег глумца у споредној улози изазвала је доста пажње јер су номиновани и Ал Пачино и Џо Пеши за улоге у филму Ирац, затим Том Хенкс за филм Диван дан у суседству, Ентони Хопкинс за улогу папе Бенедикта у филму Двојица папа и Бред Пит за Било једном у Холивуду.

Скарлет Јохансон је номинована и за најбољу споредну женску улогу у филму Зека Јојо, а друштво јој праве Лаура Дерн, Флоренс Пју и двоструко номинована Маргот Роби за улоге у филмовима Оне су бомбе и Било једном у Холивуду.

Међутим, чим је Бафта објавила номинације кренуле су критике због доминације белаца и мушкараца у свим категоријама.

Званична додела награда Бафта одржаће се 2. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи