Читај ми!

Зачини и лекови – наука препоручује опрез у комбинацијама

У свакодневној исхрани користимо зачине, али истраживачи препоручују опрез када се комбинују са лековима, наводи се у новим истраживачким студијама.

Зачини и лекови – наука препоручује опрез у комбинацијама Зачини и лекови – наука препоручује опрез у комбинацијама

У кухињама широм света користе се куркума, кари, ђумбир... популарни зачини у широкој употреби.

Вековима се зачини не користе само за побољшање укуса хране коју припремамо, цењени су и у традиционалној ајурведској и кинеској медицини због својих лековитих својстава.

Истраживачи саветују опрез када се зачини мешају с неким од лекова које пијемо као терапију.

Да ли кашичица зачина може да „поремети” терапију лековима?

Цимет не мешати с лековима

Цимет има много потенцијалних здравствених користи: богат је антиоксидансима, може смањити упале, помаже у регулисању нивоа шећера у крви, смањује ризик од срчаних обољења, чак и побољшава функцију мозга. Традиционално се користи и за олакшавање варења и спречавање инфекција.

Али недавна студија Универзитета у Мисисипију изазвала је забринутост да цимет може смањити ефикасност одређених лекова.

У лабораторијским тестовима је утврђено да цинамалдехид активира рецепторе који убрзавају начин на који се лекови излучују из тела – што их потенцијално чини мање ефикасним. Иако је ово истраживање још у раној фази и још није тестирано на људима, оно покреће важна питања о томе како цимет делује на савремене лекове.

Врста цимета је такође важна. Цимет који се обично налази у супермаркетима – касија цимет – јефтинији је, широко доступан и долази из делова Азије.

Цејлонски цимет, често означен као „прави цимет”, потиче са Шри Ланке и генерално је скупљи. Касија цимет садржи већи ниво кумарина, природног једињења које може оштетити јетру у високим дозама, како се наводи у истраживачкој студији.

Кумарин, који је састојак свих врста цимета, познат је антикоагулант и помаже у спречавању стварања крвних угрушака, што је корисно у медицини, али ризично када се комбинује са лековима за разређивање крви.

Било је неколико извештаја који указују на то да суплементи цимета могу повећати ризик од крварења када се узимају са антикоагулантима. То је вероватно зато што кумарин утиче на ензиме јетре одговорне за разградњу лекова попут варфарина.

Али пре него што баците сталак за зачине, важно је запамтити: ризици долазе од високих доза, посебно у облику суплемената. Мало је вероватно да ће мало цимета по каши изазвати проблеме.

Куркума – зачин који тражи опрез

Још један зачин са лековитим својствима, као и потенцијалним ризицима за здравље, ако се узима у великим количинама јесте и куркума.

Позната по својој јарко-жутој боји и широкој употреби у кулинарству, као и у традиционалној медицини, куркума садржи куркумин, једињење хваљено због својих антиинфламаторних и антиоксидативних дејстава.

Међутим, информације о интеракцијама куркуме са лековима су и даље ограничене. Већина онога што знамо потиче из лабораторијских и студија на животињама, које се не могу увек директно применити на људе.

Ипак, постоје докази да куркумин може утицати на метаболизам неких лекова, посебно ометањем ензима јетре.

Куркума такође има природна својства разређивања крви, а студије на животињама сугеришу да куркума може да снизи ниво шећера у крви, што значи да би могла повећати дејство антидијабетичких лекова или инсулина.

Поред тога, показано је да куркума у великим количинама може да смањи ниво крвног притиска што, када се комбинује са лековима за крвни притисак, може изазвати пад притиска.

Као и код цимета, ови ефекти су најчешће повезани са високим дозама суплемената, а не са малим количинама које се користе у храни.

Превише ђумбира може да разреди крв

Ђумбир је још један зачин познат по својим здравственим предностима, посебно због дејства против мучнине и против упале. Али његова активна једињења, укључујући гингерол, такође могу да утичу на начин на који наше тело апсорбује лекове.

Ђумбир може деловати као благи разређивач крви, што значи да би његово комбиновање са антикоагулантима могло повећати ризик од крварења. Неке студије сугеришу да би ђумбир могао да снизи шећер у крви, али су потребна додатна истраживања како би се у потпуности разумео ефекат који може имати када се узима заједно са антидијабетичким лековима.

Иако лабораторијске студије указују да ови зачини могу утицати на то како тело обрађује одређене лекове, велика већина ових ефеката је примећена у високим дозама – обично из суплемената, а не из свакодневне кувања.

Ако узимате лекове, посебно лекове за разређивање крви, лекове за дијабетес или лекове за хемиотерапију, вреди се кратко консултовати са својим лекаром или фармацеутом пре него што почнете са употребом било каквих нових биљних суплемената. Али за већину људи, коришћење зачина у типичним кулинарским количинама је безбедно.

субота, 28. јун 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом