Читај ми!

Има га у храни животињског порекла, зато га немају вегани

Витамин Б-12 (кобаламин) игра важну улогу у формирању црвених крвних зрнаца, метаболизму ћелија, нервној функцији и производњи ДНК, молекула унутар ћелија који носе генетске информације. Извори хране витамина Б-12 су живинско месо, риба и млечни производи.

Има га у храни животињског порекла, зато га немају вегани Има га у храни животињског порекла, зато га немају вегани

Благи недостатак витамина Б-12 је прилично честа појава, која изазива умор, губљење даха, дијареју, нервозу, трњење руку и ногу, а озбиљан недостатак витамина Б-12 изазива неуролошка оштећења, а понекад и депресију. 

Верује се да постоји велики број људи који пати од благог недостатка овог витамина, а да тога нису ни свесни. Мањак витамина Б-12 током дужег временског периода, може да изазове низ проблема са физичким и менталним здрављем. Витамин Б-12 налази се у живинском месу, риби и млечним производима.

Људи који се придржавају вегетаријанске или веганске исхране могу бити склони недостатку овог витамина, јер биљна храна не садржи витамин Б-12. Старије особе и људи са проблемима дигестивног тракта, због смањене апсорпције хранљивих материја, такође су подложни недостатку витамина Б-12.

Ако се не лечи, недостатак овог витамина може довести до анемије, умора, слабости мишића, цревних проблема, оштећења нерава и поремећаја расположења. Препоручена дневна количина витамина Б-12 за одрасле је 2,4 микрограма.

Шта кажу истраживања?

Код болести срца и крвних судова истраживачи су раније веровали да витамин Б-12, у комбинацији са фолном киселином (витамин Б-9) и витамином Б-6, може спречити болести срца и крвних судова смањењем нивоа аминокиселине у крви (хомоцистеина). Међутим, студије показују да комбинација ових витамина не смањује ризик од кардиоваскуларних болести и можданог удара.

Недостатак витамина Б-12 повезан је са деменцијом и ниском когнитивном функцијом, али није јасно да ли суплементи витамина Б-12 могу да помогну у превенцији или лечењу деменције.

„Недостатак ових есенцијалних нутријената може да доведе до проблема са памћењем, збуњеношћу или когнитивним променама, утрнулошћу која се осећа у рукама. Витамин Б-12, који се налази у производима животињског порекла као што су месо, сир и јаја, кључни је нутријент. Због тога је његов недостатак чешћи међу веганима и вегетаријанцима”, истакао је доктор Џејмс Донован.

Шта је узрок недостатка витамина Б-12 у телу?

„Ако имате симптоме као што су заборавност, стални осећај умора и слабости у телу, пецкање у екстремитетима, све то могу бити знаци недостатка витамина Б-12. Могуће је да у тело не уносите довољно тог витамина, или се он у телу не апсорбује правилно. Углавном, недостатак овог витамина погађа старије особе“, навео је доктор Донован.

Болести које воде до лоше апсорпције хране у цревима (недостатак ензима заваривања), инфекције бактеријом хеликобактер пилори. Ова бактерија штети ћелијама желуца. Инсуфицијенција панкреаса код алкохолизма и људи старијих од 65 година – старење смањује способност стварања гасова за варење.

четвртак, 20. март 2025.
7° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса