Ненад Томашевић – Србија иде ка биотехнолошкој револуцији и радујем се томе

Уз кардиоваскуларне болести, рак је водећи узрок смрти у свету. Због тога сва истраживања у тој области буде велико интересовање и дају наду. Гост Јутарњег програма, др Ненад Томашевић, биохемичар из Америке, биће један од говорника на Биотехнолошкој конференцији која се одржава у Београду.

Професор Ненад Томашевић, некада асистент Хемијског факултета Универзитета у Београду, на конференцији представља компанију „Дрен био“ из Сан Франциска која је основана пре пет година, а бави се новим терапеутским антителима, пре свега за лечење канцера, али и за остале болести.

Компанија коју представља, има неколико програма у онкологији, а један од њих је усмерен на прављење антитела у борби против линфома.

„Ова врста терапије је намењена за одређену групацију пацијената са лимфомом. То су цитотоксичне ћелије које су врло агресивне на које се ово антитело фокусира да оне једна друге нападну и да се очисте. Тренутно имамо пеко 50 пацијената на клиничким испитивањима“, објашњава Томашевић и додаје да су резултати обећавајући.

Антитела се примењују и у лечењу аутоимуних болести које су у великом порасту. Пре свега на болести као што је лупус, реуматиодни артритис, разне кожне болести.

„Ту тек крећемо. У почетку смо били фокусирани на онкологију, а сада полако прелазимо и на друге болести. Фирма расте, тако да се бавимо и једним и другим“, додаје гост Јутарњег програма.

Да ли смо близу открића лека против рака

Томашевић напомиње да и данас постоје јако добри лекови, али да је јако битно одредити којим пацијентима који лекови треба да се дају. Персонализована медицина је сада у замаху. Још увек је то веома скупо, али ти лекови су ефикасни.

„Не постоји лек који ће лечити све облике канцера, тако да мора пажљиво да се анализира. Временом, ти лекови би требало да буду приступачнији и безбеднији, мање токсични. На свему томе се много ради“, истиче др Ненад Томашевић.

Додаје да постоје јако добри лекови, али да мора да се настави са истраживањима, као и да му је јако драго што Срибија све више пажње поклања том пољу, иде ка биотехнолошкој револуцији оснивајући компанију која се бави истраживањем лекова.

субота, 26. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи