Читај ми!

Кампања „Хоћу“ – ХПВ вакцина пут ка будућности без рака грлића материце

Вакцину против хуманих папилома вируса, деца узраста између девет и 19 година у Србији могу примити бесплатно у свом дому здравља. Осим рака грлића материце, ХПВ се доводе у везу са другим малигним болестима, али и са бенигним променама које угрожавају и отежавају животе. РТС, Министарство здравља и Удружење „Проговори“ покренули су националну кампању „Хоћу“.

Кампања „Хоћу“ – ХПВ вакцина пут ка будућности без рака грлића материце Кампања „Хоћу“ – ХПВ вакцина пут ка будућности без рака грлића материце

Србија већ две године има бесплатну вакцину за дечаке и девојчице, која штити од хуманих папилома вируса. Вакцина је доступна за све старости од девет до 19 година. Може се дати у сваком дому здравља и то бесплатно, али је тек шест одсто предвиђене популације вакцинисано.

Статистика је упозоравајућа – рак грлића материце годишње у Србији однесе чак 700 живота. Хумани папилома вируси, осим те опаке болести, изазивају многе малигне и бенигне промене које угрожавају и отежавају животе. Зато РТС, Министарство здравља и Удружење „Проговори“ покренули су националну кампању „Хоћу“.

„Циљ ове кампање јесте да подигнемо свест о значају имунизације, а с друге стране да смањимо неславну статистику умирања и оболевања жена, јер смо у Европи у самом врху и по смртности и по оболевању од рака грлића материце. ХПВ вакцина не превенира само рак грлића материце, ту су и болести као што је рак ануса, рак пениса, рак ждрела, кондиломи“, објашњава Горица Ђокић, председница Удружења грађана за борбу против рака јајника и грлића материце „Проговори“.

Према њеним речима, око 48.000 деце примило је ову вакцину.

„То је недовољан број и зато је потребно да подигнемо свест да би обим имунизације био много већи. На том путу нисмо сами, ту је пре свега струка, ту су медији, ту смо ми“, истакла је Ђокићева.

Превенцијом до очувања здравља

Кампања „Хоћу“ званично је почела данас у 11 часова у Клубу РТС-а, где је емитован промотивни спот. Позив на имунизацију упутили су министар здравља професор др Златибор Лончар, директор РТС-а Драган Бујошевић, заштитна лица РТС-а, глумци, лекари.

Вакцина није нова. Више од 500 милиона доза је до сада дато у свету и постоје одлични примери њене примене. „У Аустралији, где је скоро 95 одсто искорењен рак грлића материце. Затим, у Шкотској, где су најновија истраживања показала да девојчице које су са 12 и 13 година примиле вакцину пре 15 година, ниједна нема рак грлића материце“, објашњава Горица Ђокић.

Едукација је потребна на свим нивоима.

„И за струку, и за родитеље, децу. Сви заједно морамо радити на већем обиму имунизације. Посебно је ту битна струка, јер струка управо даје одгове на та питања и на те дилеме које родитељи имају – Да ли да дете прими вакцину или не, да ли постоје нуспојаве итд“, поручује Ђокићева истичући да нас неће убити вакцина него незнање.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи