Читај ми!

Водич за куповину воћа – како да плодови увек буду зрели и укусни

Септембар и октобар ударни су месеци када може да се ужива у домаћем воћу, али и тропским плодовима. На тезгама у изобиљу има јабука, крушака, грожђа, шљива, нектарина, а после доминације лубеница, диња и смокава, поново почињемо да обраћамо пажњу и на банане, ананас, манго, авокадо.

Водич за куповину воћа – како да плодови увек буду зрели и укусни Водич за куповину воћа – како да плодови увек буду зрели и укусни

Плодови могу изгледати шарено и привлачно, али то не значи да је воће зрело. За необучено око, зрела диња се не разликује од оне која неће бити за јело ни за недељу дана.

Како препознати да ли је воћка идеална за јело, презрела или је тврда и кисела јер јој треба још времена да сазри?

Постоје универзални знаци на које треба обратити пажњу, најпре на боју и мирис. Уопштено говорећи, зрело воће мами мирисом и наглашене је боје (оне каква би требало да буде). Али, осим тога, постоје додатне технике и стратегије за одређене врсте.

Јабуке

Јабуке се класификују као „климактерично“ воће, што значи да производе етилен као део процеса зрења и настављају да сазревају након брања.

„Значи, уберете крушку, брескву, кајсију и оне ће се развијати и даље. Не можете извадити шаргарепу из земље и натерати је да настави да зри“, каже Франко Фубини, оснивач бренда Натура и аутор књиге У потрази за савршеном бресквом: Зашто укус садржи решење за поправљање нашег система исхране (In Search of the Perfect Peach: Why Flavour Holds the Answer to Fixing Our Food System).

Објашњавајући како препознати зрелу јабуку, Фубини каже да је најбољи показате њена боја: „Јабуке које нађете у супермаркетима ће бити или у жутом или црвеном спектру. Уверите се да нема превише зелених површина, осим у случају, што је очигледно, зелених сорти. Посебно ово проверите на врху и на дну јабуке“.

Ако и даље нисте сигурни, Фубини препоручује да јабуку лагано ударите прстом и слушате: „Ако звучи као да ударате у мртво дрво, онда је добра – хрскава је, пуцаће када је загризете. Ако чујете туп ударац, то значи да није баш добра“.

У ово доба године, свеже убране јабуке могу се наћи поред других које су чуване месецима, а често долазе из далека. Увозне јабуке углавном сазревају вештачки након брања.

„Ако купујете воће са Новог Зеланда или из Јужне Африке, оно ће сазрети на броду. Брод ће имати складиште са контролисаном атмосфером где ће ниво кисеоника бити смањен, а етилен убачен како би воће могло да сазри“, наводи Гај Бартер, главни хортикултуриста Краљевског хортикултурног друштва. 

Крушке

За разлику од већине воћа, крушке се намерно беру недовољно зреле и потом пролазе кроз процес дозревања. Крушке високог квалитета моћи ће да стоје три, па и четири недеље у хладној просторији. Ту ће заокружити процес зрења“, објашњава Франко Фубини.

Ипак, крушке које купујемо у супермаркетима често су незреле. „Када бирам крушке, увек куповину планирам неколико дана унапред како би имале времена да зру код куће“, открива Сара Џонсон, ауторка колекције слатких и сланих воћних рецепата Fruitful, и додаје да плодове треба положити на тањире прекривене тканином која пропушта ваздух или кухињском крпом. Спремне су за употребу када можете са лакоћом да их расечете.

Грожђе

Осим боје, тешко је рећи било шта о грожђу без пробања. Гај Бартер тврди да грожђе може дуже да стоји уколико је убрано са делом лозе.

„Можете ставити стабљику у боцу воде и грожђе ће се одржати прилично дуго, али вероватно неће моћи много да сазри без шећера из листова.

Смокве

„Требало би да су смокве у средини меке попут пекмеза, прилично тамне и сочне, а не суве“, нагласила је Сара Џонсон.

Али стање унутрашњости није увек видљиво споља. „Можете да осетите када нежно стиснете воће; требало би да буде заиста мекано, никако чврсто. Чак бих рекла да је понекад у реду ако видите да кожа почиње да има мале пукотине, то је знак да воће почиње да омекшава“.

Банане

Банане производе толико етилена да и друго воће брзо сазрева у њиховом присуству. Оне намењене за супермаркете увек се беру зелене и сазревају у транзиту, а обично се продају унутар прозора који омогућава даље сазревање код куће.

„Трудим се да их купим када су жуте. Ако су зелене, стављам их у прозрачну смеђу папирну кесу и одлажем у ормар где их нећу заборавити, а затим их проверавам сваких неколико дана“, открива Џонсонова.

Киви 

Можете да покушате да натерате киви да сазри, али то је веома тешко.

Фубини наводи да је код кивија кључ за зрелост то колико вам прсти урањају у плод: „Киви може постати кашаст ако је зрелији. Дакле, ако је веома мекан и ако кожа није затегнута – ако почиње мало да се бора – прошло је његово време“.

Ананас

Постоји много показатеља зрелости ананаса, од тамније боје плода до зашиљеног лишћа на врху.

„Требало би да можете да ишчупате централни лист онда када је ананас зрео. Ипак, највише се ослањам на мирис. Ако дно јако и лепо мирише, спреман је за јело. Незрели ананас неће мирисати ни на шта“, каже кувар и аутор садржаја о храни Роули Ли.

Авокадо

Иако авокадо једемо као поврће, он је у ствари воће. Такође, купци су често у недоумици да када да га купе и зато није лоше знати који плодови су спремни за конзумацију, а који морају да одстоје.

Добар трик за процењивање зрелости авокада је да одвојите петељку са врха и погледате боју: зелена значи зрео, жута значи недовољно зрео, а смеђа значи да сте закаснили.

Ако нећете да начињете авокадо, можете се ослонити на пипање.

„Када нежно притиснете авокадо не смеју прсти да упадају. Ако је веома чврст, незрео је“, објашњава Сара Џонсон, додајући да је набоље проверавати доњи, дебљи део ових плодова.

Цитрусно воће 

Лимун који пронађете у супермаркету обично је у прихватљивим границама зрелости, али не увек.

„Уверите се да нема удубљења на кори и да плодови нису баш много тешки“, саветује Фубини.

Заиста зрео и укусан лимун имаће пуно цитрусних уља у кори. „Да бих осетио мирис, често нежно загребем површину ноктом. Само веома нежно, довољно је само мало. Онда само принесете носу и требало би да осетите леп цитрусни мирис“, описује Џонсонова.

Кокосов орах

Површина кокоса не нуди много назнака о садржају.

„Можете да га протресете и видите колико је воде унутра и да ли је шупљина велика. Што мање воде откријете, то је кокос зрелији, али мања количина воде је добар знак да не стоји предуго“, нагласио је Фубини.

Манго 

Воће које има висок садржај воде, као што је манго, треба да буде тешко за своју величину, каже Фубини. „Генерално, то је добар знак за било који производ, јер то значи да је прилично густ“.

Снажан мирис је још један показатељ, али може да завара. Манго на полицама у супермаркетима у нашим крајевима убран је много пре него што је сазрео да би могао да преживи транспорт.

Ако сте прави љубитељ манга, научите да разликујете мирисе различитих сорти.

Бобичасто воће

Јагоде, малине, боровнице и рибизле морају бити убране зреле јер не дозревају накнадно, каже Бартер.

Код јагода се углавном тражи добра боја. Врх јагоде код петељке треба да буде црвен. У ово доба године, међутим, вероватно је најбоље прихватити да је сезона бобичастог воћа завршена. Понегде се само могу наћи дивље купине.

„У нормалним условима, пристојна, потпуно зрела јагода неће дуго трајати; постане кашаста за неколико дана. Јагоде које могу дуже да се чувају углавном ће бити тврде и безукусне. Оне које се узгајају у медитеранским земљама и узгајане су тако да могу да преживе транспорт“, истакао је Бартер додајући да то важи и за остале бобице.

Трешње

Потражите плодове тамне боје, али они ипак не смеју бити скоро црни. Такође, опна им мора бити затегнута, јер уколико није већ су стигле у фазу у којој су почеле да губе течност.

Желите да трешње имају сјај“, каже Фубини истичући да оне као и грожђе, јагоде и лимун, неће сазрети након брања.

Петељке трешње треба да буду гипке и зелене. То је знак зрелости и свежине. Када петељке почну да вену и постају смеђе и ломљиве, онда постоји опасност да су трешње предуго стајале и да су можда презреле“, упозорила је Џонсонова.

Брескве

Питање зрелости брескве је донекле и ствар укуса. Неки људи их воле када су толико мекане да су на ивици да буду презреле. Такве брескве, због потенцијалног нереда, често морају да се једу изнад судопере.

Превише зрела бресква почиње да губи равнотежу слаткоће и киселости. Ово воће ће сазрети и код куће на собној температури.

Да бисте проверили да ли је за јело, узмите плод у руку и благо, то јест веома нежно притисните тако да не угрозите брескву, али да можете да осетите да је мекана. Зреле брескве одаје и предиван мирис.

У ово доба године још увек има виноградарских сорти и нектарина за које важе слична правила при куповини. 

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи