Хемофилија – шта се дешава у нашем организму код ове ретке болести

Септембар месец је месец борбе против хематолошких болести, ретком поремећају згрушавања крви. Како, зашто настаје и ко је угрожен.

Процењује се да у свету болест згушавања крви има око 257 хиљада особа, а у Србији око 900. Међу њима су и деца. Како је да је препознамо, лечимо и избегнемо последице објаснили су Дејан Петровић, председника Удружења хемофиличара Србије, и проф. др. Предраг Миљић, шефа кабинета за хемофилију и поремећаје хемостазе УКЦС.

У нормалним околностима у нашој крви постоји способност да се згрушава при повредама, посекотинама, и брзо долази до заустављања крварења. Код хемофилије и других поремећаја коагулације постоји дефект у том процесу најчешће због неког урођеног недостатка од компоненти које доводе до згрушавања крви.

Такви људи могу да имају озбиљне проблеме и када су у питању најмање повреде, крв се не згрушава и може да им буде и живот угрожен. Код здраве особе крварење се зауставља већ од пар минута, а особе са хемофилијом може да крвари данима, недељама“, рекао је проф. др Предраг Миљанић.

Хемофилија је наследна болест

Дете се рађа са хемофилијом, и око пет хиљада живорођене мушке деце роди се једно дете са хемофилијом. У ретким случајевима она може бити стечена, ретка је, а настаје услед аутоимуних болести и поремећаја имуног система. То су екстремно ретке ствари, отприлике један случај на милион становника годишње. Хемофилија је болест која је чешћа код мушкараца, а преносе је жене, па оболевају њихови синови“, истакао јепроф. Миљанић.

Како је истакао Дејан Петровић, председника Удружења хемофиличара Србије,хемофилија му је откривена у другој години живота.

Пошто није било породичне анамнезе, односно родитељи нису знали да могу да добију дете са хемофилијом, када сам почео да ходам и падам јављале су се модрице које су тешко пролазиле, дуго трајале, а јавили су се и болни отоци. Тада су ме родитељи одвели код лекара и постављена је дијагноза. То је било компликовано у одрастању јер није било адекватне терапије“, рекао је Дејан.

Данас је ситуација другачија, саветује се физичка активност и доступне су модерне, безбедне и савремене терапије.

Промене у лечењу некада и сад

Успех у лечењу хемофилије је један од највећих успеха модерне медицине.Пре 1960. године већина болесника је умирала око двадесете године. Од тада се драматично променила ситуација и данас људи живе нормалан животни век. Деца са хемофилијом одрастају у здраве особе, са стабилним лечењем“, рекао је проф. др Предраг Миљанић.

Дејан истиче да је Удружење особа са хемофилијом основано 2.000 године и ради се на унапређењу лечења и квалитета живота. Терапија се прима превентивно два пута недељно.

Да ли се хемофилија може избећи, шта каже превенција болести

У око 50 одто случајева роди се дете а да нико у породици није имао хемофилију. Лечење је данас успешно, па је све лакше.

У задње време дошло је до праве револуције у лечењу хемофилије, до скора смо је лечили тако што се лек три до четири пута убризгавао лек у вену. Данас се лек под кожу убризгава једном недељно или једном месечно.

У свету се негде користи и генска терапија, наука се непрестано развија и то је један крупан корак у лечењу“, напоменуо је проф. др Предраг Миљанић,шеф кабинета за хемофилију и поремећаје хемостазе УКЦС.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи