Читај ми!

Спавајте јер недостатак сна носи опасност од болести и преране смрти, упозоравају стручњаци

Умор после непроспаване ноћи познат је већини људске популације. Неки корисници друштвених мрежа минималну количину сна и умор који је његова последица довели су до такмичења названог „изазов без сна“.

 Спавајте јер недостатак сна носи опасност од болести и преране смрти, упозоравају стручњаци Спавајте јер недостатак сна носи опасност од болести и преране смрти, упозоравају стручњаци

Деветнаестогодишњи јутјубер емитовао је уживо свој покушај да обори светски рекорд и данима није спавао. Пошто је остао будан 250 сати, његови пратиоци били су јако забринути за његово здравље. После 264 сата и 24 минута без сна, завршио је у болници.

Због овог изазова веома опасног по здравље, Јутјуберу Нолану је забрањено коришћење друштвене мреже Јутјуб.

Нолан је желео да обори Гинисов рекорд, али му то ипак није пошло за руком, јер Гинисов рекорд држи Роберт Мекдоналд из 1986. године, који је није спавао скоро 19 дана (453) сата.

Иначе, Гинисова књига рекорда престала је 1997. године да прати дисциплину која се односи на такмичаре који могу да издрже највише без сна јер је то јако опасно за здравље.

Спавање је важан део свакодневне рутине појединца јер се током сна одмарају и тело и мозак.

Препорука лекара је да је одраслом човеку потребно најмање седам сати сна. Изостанак сна изазива осећај депресије, дијабетеса, срчани удар, гојазност, мождани удар и висок крвни притисак.

Током три фазе нашег сна парасимпатички нервни систем, који је задужен за одмор и варење, преузима потпуну контролу у нашем организму. Тада су откуцаји срца и крвни притисак смањени.

У последњој фази сна (РЕМ) очи почињу да се покрећу, а срчана активност се убрзава. Ова фаза сна важна је за когнитивне функције, као што су креативност, памћење и учење. Овај циклус могу да поремете алкохол и кофеин који се пију пре спавања.

Акутан или хроничан недостатак сна

Када се говори о акутном недостатку сна он обично траје дан или два. Акутна депривација сна ремети емоције, спознају, упалу и кортизол код младих здравих одраслих особа .

Показало се да хронична депривација сна смањује когнитивне перформансе, мења стања расположења и истовремено поремећује упалу и хормоне стреса. Тренутно, међутим, постоји мало разумевања о томе како акутна депривација сна може колективно утицати на ове факторе и променити функционисање .

Ако не спавамо у временском периоду од 24 сата наше тело реагује као када возимо под дејством алкохола.

Симптоми акутног недостатка сна манифестују се отоцима око очију, тамним подочњацима,раздражљивошћу, замагљеним видом и повећаном потребом за храном.

Већ другог дана без сна сви ови симптоми се појачавају, јавља се пад когнитивних функција. Потреба тела за сном постаје све јача па се јављају „невољне дремке“ које трају око 30 секунди. Ако се деси да не спавате и трећи дан тело има све већу потребу за сном, невољне дремке су све чешће, јавља се осећај одвојености од стварности као и халуцинације.

Опоравак од недостатка или изостанка сна може да траје данима, понекад и недељама.

Радници који раде по сменама стално имају недостатак сна. Радници у ноћним сменама спавају од један до четири сата мање, од људи који имају нормално, дневно радно време. Ноћне смене и мањак сна повећавају ризик од ране смрти.

понедељак, 16. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи