Читај ми!

Сало на стомаку повезано са хроничним болом у целом телу

Додатна масноћа око струка повезана је са хроничним болом у целом телу. Прекомерну тежину и виши индекс телесне масе (БМИ) научници су повезали са већим ризиком од хроничних болова.

Сало на стомаку повезано са хроничним болом у целом телу Сало на стомаку повезано са хроничним болом у целом телу

Нова студија је показала да је више масти у пределу стомака – и око главних органа као што су јетра и панкреас – повезано са болом у бројним деловима тела, посебно код жена.

Губитак тежине или рад на тањем струку може помоћи у ублажавању овог бола, кажу стручњаци.

Студија, коју су спровели истраживачи, укључујући и оне са Универзитета Западне Аустралије, испитала је податке прикупљене од 32.409 људи који су учествовали у студији УК Биобанк, од којих су сви попунили упитнике и прошли здравствене процене.

Око половине (51 одсто) су биле жене и њихова просечна старост је била 55 година.

Они су били подвргнути МР скенирању абдомена како би измерили количину масти око њихових абдоминалних органа (познатих као висцерално масно ткиво).

Такође је посматрана количина масти испод коже која се може уштинути (познато као поткожно масно ткиво).

Учесници су такође питани да ли су имали бол у врату или рамену, леђима, куку, колену или по целом телу у протеклом периоду, не дужем од три месеца.

Две године касније, све процене су поново спроведене код 638 људи у групи.

Резултати су показали да су људи, који су имали веће количине масноће око струка и на стомаку, много чешће пријављивали да пате од разних врста болова. У истом ризику су и гојазни људи, а посебно жене.

Образлажући студију у научном часопису Regional Anesthesia and Pain Medicine, аутори пишу: „Виши нивои масног ткива су повезани са већим изгледима за пријављивање хроничног бола код оба пола. Процене ефеката количине масноће биле су релативно веће код жена него код мушкараца, што може одражавати полне разлике у дистрибуцији масти и хормонима“.

Тим научника додаје  да се смањење телесне масти око струка „може сматрати метом за лечење хроничног бола, посебно код оних кои често пате од болова на више локација у организму и код оних који имају такозвани распрострањени бол“.

Такође су сугерисали да нагомилавање телесне масти може бити повезано са повећаним ризиком од упала, што онда опет може изазвати болове код људи. Осим на болове, упале утичу и на нервни систем људи, додали су истраживачи.

субота, 14. септембар 2024.
14° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи