Читај ми!

Кукови, колена, катаракта... Како до укидања листи чекања

Близу 69.000 грађана у овом тренутку чека на неку дијагностичку процедуру или операцију. То су подаци закључно са данашњим датумом, објављени са сајту Републичког фонда за здравствено осигурање.

Највише пацијената, скоро 20.000, чека на уградњу протезе колена, њих скоро 15.000 на уградњу протезе кука, а уградњу сочива и операцију катаракте, чека више од 7.000 људи.

Решавање листа чекања мора да буде приоритет. „До јуна, или краја следеће године, не сме да постоји ни једна листа чекања", поручио је недавно председник.

С тим у вези, директор Клинике за очне болести „Проф др Иван Станковић" проф. др Мирослав Стаменковић, рекао је да је у плану анализа уз додане напоре и капацитете, која би довела до тога да се убрзају процедуре лечења.

Наводи и да је у последње време повећан број људи који се оперишу а који су старији од 80 или од 90 година.

Професор Зоран Гојковић, саветник министра здравља подсећа да су листе чекања вишедеценијски проблем.

„На жалост, све је мање висококвалификованих кадрова и људи који желе да се баве тешким хируршким процедурама које захтевају велику одговорност и посвећеност", рекао је Гојковић.

Додаје да су листе чекања углавном дуже за скупе процедуре, да је животни век све старији, и а наши старији грађани желе да буду животно активни, и да је то стање свуда у свету.

И док, како каже, нема финансијских проблема, у питању је заправо потребна другачија организација и дисциплина.

„Мислим да је кључ целог тог проблема у једном мултидисциплинарном приступу свих нас, и оно што је сигуро, мораћемо сви да се мењамо. И лекари, и администрација и пацијенти, што је код нас у Републици Србији највећи проблем, јер су сви за промене, а да се ништа не промени", каже проф. Гојковић.

Најављује да ће ускоро уследити обавештење о раду система на проблему и истиче да је потребан један период за умрежавање.

„Ми у овом тренутку немамо никакве листе чекање за било какав ургентни третман", истакао је Гојковић важну чињеницу.

„Мислим да је Министарство здравља на челу са министром Лончаром и наравно, са свим обавезама које имамо, а које су нам председник републике и држава дали, да ћемо моћи да одговоримо том захтеву", закључио је гост Дневника РТС-а.

среда, 11. септембар 2024.
23° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи