Читај ми!

У Сремској Каменици изведен први бајпас на срцу без отварања грудног коша

Прва минимално инвазивна бајпас операција на срцу успешно је изведена у Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Пацијенту који има 76 година, кардиохирурзи су оперисали срце док је куцало, без отварања грудног коша класичним резом.

Интервенцију која спасава живот, минимално инвазивну бајпас операцију срца без класичног реза и отварања грудног коша, стручњаци у Каменици извели су уз подршку колега Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду.

„Пацијент којег смо оперисали у петак, јуче је напустио болничко лечење, опуштен је кући. Ми очекујемо његов врло брз опоравак и за десетак дана да се врати својим свакодневним активностима“, каже др Данко Грујић, кардиохирург Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије.

Српски кардиохирурзи прате дешавања и светске трендове у лечењу кардиоваскуларних болести, у не методама, као што је минимално инвазивна бајпас операцију срца, испред су неких центара у региону Европи, а можда чак и свету.

На позив директора Клинике за кардиохирургију професора Лазара Велицког, наш тим кардиохирурга, мој млађи колега Војкан Алексић и ја били смо гости Института у Каменици и урадили смо ту прву операцију у Институту у Каменици. То је минимално инвазивна, бајпас операција на куцајућем срцу“, објашњава др Грујић.

Оперативни захват на 76-годишњем пацијенту је протекао у најбољем реду.

Надамо се да ће колеге из Каменице усвојити ту процедуру. Ми им стојимо на располагању за даље усавршавање, није лака процедура, захтевна је и биће простора за обострану сарадњу“, истакао је др Грујић.

Према његовим речима, професор Велицки и његов тим кардиохирурга направили су велики искорак у минимално инвазивној хирургији срчаних залистака, можда највећи у региону и то је велики подстицај за друге куће да и оне направе такав искорак.

Стручњаци из Београда обучавају хирурге и изван граница Србије

Хирурзи Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије обучавају и колеге из региона и иностранства.

Прву операцију минимално инвазивне бајпас хирургије у Србији урадили смо 10. јуна 2022. године, након моје едукације у Дортмунду код професора Алберта. Он је тада био наш гост у Клиничком центру, у новој згради где нам је асистирао на прве две такве операције“, наводи др Грујић.

Након тога процедура је уведена у редован оперативни програм и постала је стандард.

У почетку смо радили једносудовне болести, неколико десетина болесника. Након тога ми ту процедуру издижемо на један завидан ниво. Као потврда тог рада ми смо имали позив и недавно смо гостовали у клиници у Бону, где смо немачке колеге обучавали за употребу једне желудачне артерије у минимално инвазивној бајпас хирургији, јер се она користи врло ретко у свету“, објашњава др Грујић и додаје да ова грана кардиохирургије није заживела у пуном обиму ни у свету, ни у Европи.

Према њговој оцени, то је сјајна прилика да се кардиохирургија у Србији издигне на виши ниво, препознатљив, да се српска кардиохирургија врати на место које јој припада по традицији.

„Кад се метода добро увежба, а ми смо на том нивоу, огроман проценат болесника може бити кандидат за ову процедуру. Имамо велику подршку Министарства здравља и министра Лончара за нове процедуре, за набавку додатне опреме. Нама овде недостаје та додатна опрема. Надамо се да ћемо ускоро да је набавимо да можемо да комплетирамо читав програм минимално инвазивне кардиохирургије“, закључио је др Грујић

среда, 28. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару