Др Скано: Мајмунске богиње јесу јавноздравствена претња, али нема разлога за панику

Пре више од недељу дана, Светска здравствена организација је емпокс, раније познатији као мајмунске богиње, прогласила ризиком за јавно здравље од међународног значаја. Забележен је и први случај ван афричког континента, у Шведској. Гост Дневника, др Фабио Скано, директор Канцеларије СЗО за Србију, наглашава да ова објава значи да СЗО надзире патогене од којих постоји опасност да прерасту у пандемију.

Светска здравствена организација наводи да емпокс није нова кораона и да зна да контролише ширење. Доктор Фабио Скано објашњава да постоје три критеријма који се прате.

„Дакле, када неко жариште постане озбиљније, или када болест почне више да се преноси, или када дође до више стопе смртности, или када дође до преласка националних граница и када захтева међународно деловање, тада долази до проглашавања ванредне јавноздравствене ситуације што се десило и са овим новим сојем у Демократској Републици Конго“, наводи гост Дневника.

Од почетка године било је више од 14.000 заражених и преко 500 смртних случајева, углавном код жена и деце, додаје др Скано. Дакле, дошло је до промене шаблона епидемиолошке ситуације и чињеница да бројеви нису толико високи, али да расту, представља сигнал да свет треба да предузме нешто поводом ситуације у Африци.

Порука да емпокс није други ковид значи да емпокс није непознат вирус. Пре две године се овај вирус појавио и у Србији, мада није био у питању нови сој који се тренутно шири, али је био ограничен само на мушкарце који су ступали у хомосексуалне односе. Међутим, нови сој који се шири у Демократској Републици Конго, преноси се и блиским контактом и сексуалним контактом, а мере које се спроводе и сарадња са зеаједницом, и без вакцинације, су довољне да се сузбије ширење емпокса.

„Заправо, сој Клеј 2 је и даље присутан у Европи, месечно имамо пријављених око 100 случајева, не и у Србији у протеклих неколико година, што је одлично, али ово је прилика да се поново обнови деловање и да се елиминишу све варијанте емпокса из света“, наглашава директор Канцеларије СЗО за Србију.

Које мере се предузимају

Доктор Скано наводи да у сваком случају надзор мора да се појача и да све земље буду опремљене потребним материјалима за тестирање. Србија, срећом, истиче гост Дневника, има довољно тестова.

„Неопходно је да разумемо где је ризик. Тренутно је то у Африци и не постоји ризик за општу популацију свуда у свету и то желим да нагласим. Постоји потенцијални ризик од ширења заразе, ако не предузмемо све оно што треба учинити, али ризик тренутно за европску популацију је веома низак. Имамо изоловане случајеве, али морамо да разумемо да ли ће доћи до даљег ширења, да предузмемо све јавноздравствене мере, да то до тога не би дошло“, истиче др Скано.

Светска здравствена организација не препоручује спречавање међународних путовања, нити било какве забране, већ се препоручује надзор.

„Морамо бити на опрезу, али то није разлог да се шири паника, јер то што је проглашена јавноздравствена криза, то не значи да је пандемија.“

петак, 23. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару