Читај ми!

Почело клиничко испитивање прве вакцине против рака плућа

Тестирање прве вакцине против рака плућа стигло је до фазе провере ефикасности на пацијентима. Клиничко испитивање је почело и одвијаће се у седам земаља широм света. У претходним етапама развоја, показало се да мРНК вакцина има потенцијал да спасе хиљаде живота – да убије малигне ћелије и спречи болест да се врати.

Рак плућа је водећи узрок смрти од рака у свету и однесе око 1,8 милиона живота сваке године. Посебно су ниске стопе преживљавања код оних код којих је откривен у узнапредовалим облицима болести и када се тумори прошире.

Бројна истраживања претходних деценија била су усмерена на борбу против рака плућа. Најновији напори на том пољу донели су напредак и стручњаци тестирају вакцину која даје инструкције телу да лови и убија ћелије тог рака, а затим их спречава да се врате.

Позната као BNT116, вакцина је дело стручњака „Бајонтека“ (BioNTech), a усмерена је на лечење најчешћег рака плућа – облика познатог као NSCLC (non-small cell lung cancer).

Прва фаза клиничког испитивања, прво испитивање вакцине BNT116 на људима, покренута је на 34 истраживачке локације у седам земаља: Великој Британији, САД, Немачкој, Мађарској, Пољској, Шпанији и Турској.

Велика Британија има шест локација, лоцираних у Енглеској и Велсу, при чему је први британски пацијент који је примио вакцину добио своју почетну дозу у уторак.

Око 130 пацијената – од раног стадијума пре икаквих операција или радиотерапије, до касних стадијума болести и карцинома који се враћао – предвиђено је за примање ове имунотерапије. Од тога око 20 ће бити из Велике Британије.

Вакцина користи мРНК методу имунизације, сличну оној која је коришћена у вакцинама за ковид 19, и функционише тако што се имунолошки систем излаже туморским маркерима рака како би припремио тело да се бори против малигних ћелија тог типа рака.

Циљ је да се ојача имунолошки одговор особе на рак, а да здраве ћелије остану нетакнуте, за разлику од хемотерапије.

„Сада улазимо у ову веома узбудљиву нову еру клиничких испитивања имунотерапије засноване на мРНК да бисмо истражили лечење рака плућа. Можете одабрати специфичне антигене у ћелији рака, а затим их циљати. Ова технологија је следећа велика фаза лечења рака“, рекао је професор Сјау Минг Ли, онколог и консултант Фондације универзитетских болница у Лондону и вођа тима који у Великој Британији спроводи испитивање ове вакцине.

Први пацијент који је добио вакцину у Великој Британији у уторак је примио шест инјекција у размаку од по пет минута у установи за клиничка истраживања Националног института за здравствена истраживања.Свака вакцина имала је различите РНК секвенце.

Вакцину ће добијати и наредних шест недеља у размаку од седам дана, а затим на сваке три недеље током 54 недеље.

„Надамо се да ће овакав план терапије зауставити враћање болести јер се код оболелих од рака плућа, чак и након операције и зрачења, он враћа. Већ 40 година радим на истраживању рака плућа. Када сам почињао, током деведесетих година, нико није веровао да хемиотерапија делује. Сада знамо да око 20-30 одсто пацијената преживи и са четвртим стадијумом уз имунотерапију и сада желимо да побољшамо те стопе преживљавања. Стога се надамо да би ова мРНК вакцина, поред имунотерапије, могла пружити додатни подстицај. Надамо се да ћемо прећи на другу фазу, па трећу, а затим се надамо да ће постати стандард неге широм света и спасити много пацијената са раком плућа“, рекао је професор Ли.

У испитивању прве вакцине против рака плућа у свету, чак револуционарне како је неки стручњаци називају, учествоваће пацијенти који испуњавају критеријуме клиничког истраживања.

Лорд Валанс, министар науке Велике Британије, поздравио је покретање испитивања вакцине против рака плућа: „Овај приступ има потенцијал да спасе животе. Подржавамо наше истраживаче да буду саставни део пројеката који развијају револуционарне терапије, попут ове“.

петак, 23. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару