Др Ђорђевић: 100 година од шпанске грознице нисмо научили много, зато нам се историја понавља

Ковид, мале богиње, емпокс раније познате као мајмунске богиње – доказ су да и даље морамо да мислимо о заразним болестима. Које су тренутно највеће претње по глобално јавно здравље, а каква је ситуација у нашој земљи за Јутарњи програм је говорио др Бранко Ђорђевић, инфектолог са Војномедицинске академије.

Сваке године око 17 милиона људи широм света премине управо због заразних болести. Како наводи инфектолог др Бранко Ђорђевић, може се рећи да чак постоји ренесанса појединих инфективних болести.

„Иако постоји примена антибиотика и врло ефикасних вакцина и чак погрешних уверења која су постојала да су инфективне болести побеђене, нама историја, како блиска, тако и даља, показује да ће инфективне болести бити изазов и у будућности“, истиче гост Јутарњег програма.

Која врста инфективних болести је доминантна разликује се од континента до континента. Светска здравствена организација прави листу десет најчешћих болести у свету. Код високо развијених земаља три инфективне болести улазе у тих првих десет. То су респираторне инфекције, ковид 19 и туберкулоза. У земљама које су у развоју додаје се ХИВ и маларија. „Србија је, нажалост у кораку, у овом сегменту са развијеним земљама. Значи ковид 19, респираторне инфекције и туберкулоза које су у порасту је нешто тренутно о чему можемо да говоримо“, наводи инфектолог.

Свакодневно у пракси инфектолози се свакодневно сусрећу са ковидом, респираторним инфекцијама, гастроинтенстиналним инфекцијама, менингитисом и енцефалитисом, као и инфекцијама коже и поткожних ткива.

Медицина има све ефикасније одговоре на инфективне болести

Како наводи др Бранко Ковачевић медицина је драстично напредовала у погледу лекова који се примењују у лечењу инфективних болести. Посебно у погледу антивирусних лекова у вези ХИВ инфекција и инфекције за хепатитис Ц.

„Такође смо напредовали у неким микробиолошким, радиолошким дијагностикама који су јако битне, али увек је база на клиници, на анамнези, на подацима које добијамо од пацијента“, напомиње инфектолог.

Међутим, истиче др Ђорђевић, напредовање медицине вуче са собом и неке негативне ствари. Трансплантациона медицина како у хирургији тако у хематологији је јако значајна, али је довела је због примене суправиталних лекова и болести које стварају протонистичке инфекције, врло резистентне бактерије које су велики изазови и које ће тек бити велики изазов у будућности, напомиње гост Јутарњег програма.

Превенција и вакцинација у борби против инфективних болести

У борби против инфективних болести одвајкада се зна да је у основи свега превентива, почев од основних правила личне хигијене, изолација и избегавање контакта са оболелим, до вакцинације која је изузетно значајна.

„Међутим, чини се да након 100 година од шпанске грознице ми нисмо научили много, зато нам се историја и понавља. Треба научити да треба радити и унапред непритељу, у овом случају то су заразне болести, а не чекати да се појави на врата, јер то је заправо суштина и инфективних и епидемиолошких наука“, наглашава др Ђорђевић.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару