Читај ми!

Није само недостатак сна – шта све може бити разлог осећаја константног умора

Да ли се некада питате: „Зашто сам тако уморан и зашто сам увек уморан?“ Да ли се осећате да сте, без обзира колико спавате, и даље стално уморни Добар сан је важан да бисте имали довољно енергије, али има још разлога за константни умор.

Није само недостатак сна – шта све може бити разлог осећаја константног умора Није само недостатак сна – шта све може бити разлог осећаја константног умора

Ако желите да током дана одржавате задовољавајући ниво енергије, ствари као што су исхрана, хормонска равнотежа, рутина вежбања, количина менталних стресора, али и генетика – релевантни су фактори које треба узети у обзир.

Болести штитне жлезде

Двадесет милиона Американаца пати од неког поремећаја у раду штитне жлезде, а 60 одсто ових људи тога није свесно, према Америчком удружењу за штитњачу. Болест штитне жлезде је посебно опасна за жене и старије одрасле особе.

Болест штитне жлезде може изазвати широк спектар симптома, укључујући умор, нерасположеност, бол у мишићима и зглобовима, повећање или, губитак тежине, проблеми са видом, промене телесне температуре, промене у апетиту...

Штитна жлезда сматра „главном жлездом“, оном која лучи хормоне који на разне начине утичу на скоро сваку телесну функцију. На пример, штитна жлезда је одговорна за регулисање телесне температуре, откуцаје срца, производњу протеина, а такође помаже у контроли метаболизма и нивоа енергије.

Имајући у виду важност спектра дејства штитњаче, ако патите од хроничног умора, урадите све неопходне тестове који ће показати да ли функционише како треба.

Адреналин

Верује се да проблем у функционисању надбубрежних жлезда погађа већину одраслих широм света у неком животном добу, а настаје углавном због хормонске неравнотеже, слично као код развоја болести штитне жлезде. Ваше надбубрежне жлезде су изузетно важне ендокрине жлезде које ослобађају више од 50 различитих хормона, укључујући хормоне који регулишу енергију – кортизол и адреналин.

Синдром хроничног умора изазива сличне симптоме као и проблем у раду надбубрежних жлезда. Верује се да погађа до 2,5 милиона људи у САД сваке године. Жене имају четири пута већу вероватноћу да имају синдром хроничног умора, посебно оне у петој и шестој деценији живота.

Симптоми умора за које су одговорне надбубрежне жлезде укључују замор који не нестаје ни након доброг сна, тешкоће са спавањем током ноћи, бол у мишићима и зглобовима, укоченост, главобоље, често добијање бола у грлу, прехладе или симптома сличних грипу, повећање телесне тежине проблеми са варењем, као што су затвор или грчеви, проблеми са концентрацијом и памћењем...

Депресија

Депресија је један од најчешћих менталних поремећаја и разлога за губитак енергије у САД, а процењује се да 21 милион одраслих особа старости 18 или више година има најмање једну озбиљну епизоду депресије годишње.

Верује се да депресију изазивају такве варијабле као што су висок стрес, нерешени емоционални проблеми, неравнотежа неуротрансмитера, хормонске неравнотеже, алкохол, недостаци у исхрани, недостатак сунчеве светлости, тровање тешким металима, алергије на храну.

Попут физичког, важно је контролисати и ментално здравље, тако да, ако вас мучи синдром хроничног умора, можда треба да посетите психолога или адекватног терапеута.

Неквалитетан сан

Већини одраслих је потребно између седам и девет сати спавања, сваке ноћи, да би се осећали добро, према Националној фондацији САД за спавање.

Узроци лошег сна су лоша исхрана, стрес, касни одлазак у кревет, пијење алкохола, одређених лекова или суплемената, лоше расположење или хормонска неравнотежа, трауме или злостављања, замор у раду надбубрежне жлезде, хронични бол, рефлукс киселине, пробавни поремећаји, изазови које носи породични живот – рођење детета, нега бебе, проблеми са децом итд.

Важно је да, ако желите дуготрајно здравље за вас и вашу породицу, да активно следите здраве навике спавања.

„Студије депривације сна више пута показују негативан утицај на расположење, когнитивне перформансе и моторичке функције“, наводе истраживачи са Одељења за неурологију Медицинског факултета Универзитета Емори.

Иако није изненађење што морате да спавате како бисте избегли осећај да сте увек уморни, можда ћете бити изненађени када чујете како само мала количина недостатка сна током времена може заиста да нашкоди вашем здрављу и расположењу.

Студија клинике за спавање коју је урадио Медицински факултет Универзитета у Пенсилванији открила је да хронично ограничење периода спавања (спавање између четири до шест сати по ноћи током периода од 14 дана) доводи до значајних кумулативних дефицита у когнитивним перформансама. Чини се да чак и релативно умерено ограничење сна може озбиљно нарушити будне неуро-бихејвиоралне функције код здравих одраслих особа.

Такође је вредно знати да ли патите од апнеје за време спавања, што је поремећај који изазива поремећај квалитета сна због неконтролисаних пауза у дисању, плитког удисаја током спавања и изненадног буђења.

Иначе, изненађујући је налаз једне студије да многи људи са апнејом у сну мисле да заиста добро спавају.

Да бисте потврдили да ли имате апнеју у сну или не, мораће да се уради тест студије спавања под називом полисомнограм.

Добро је и знати да ли патите од нарколепсије, хроничног неуролошког поремећаја који отежава мозгу да контролише циклусе спавања и буђења.

Између осталих, савети за квалитетнији сан су следећи: избегавајте зашећерене оброке и оброке богате угљеним хидратима пре спавања, ограничите унос кофеина, искључите сву електронику најмање два сата пре спавања да бисте избегли излагање плавој светлости. Побољшањем квалитета сна, можете утицати и на синдром хроничног умора.

Анемија

Анемија је стање у коме особа има нижи ниво црвених крвних зрнаца од нормалног. Анемија је повезана са недостатком кисеоника који стиже до ћелија и ткива у целом телу.

Симптоми анемије укључују то да се осећате као да сте увек уморни упркос томе колико спавате, слабе кости и мишићи, проблеме са вежбањем и неспособност да се концентрише.

У екстремним случајевима, јављају се умор, несвестица, кратак дах, срчани удар, ангина, дисфункција слезине, проблеми са варењем, жутило коже.

Анемија се јавља када постоји проблем са црвеним крвним зрнцима који производе хемоглобин, протеин који преноси кисеоник по целом телу, посебно до мозга, где је веома потребан.

Повезан је са недовољним нивоом гвожђа у крви, поред ниског нивоа витамина Б12 и фолата. Анемија такође може бити узрокована губитком крви или исхраном која има премало есенцијалних хранљивих материја и на тај начин омета способност тела да произведе довољно хемоглобина.

Ако сумњате да сте анемични, јавите се изабраном лекару и урадите енеопходне анализе, како бисте утврдили да ли у томе лежи проблем сталног осећаја умора. Ако је до малокрвности – поштујте прописану терапију.

петак, 16. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару