Читај ми!

Мушки биолошки сат – какве ризике доноси очинство после педесете

Да је мајчинство ограничено биолошким сатом – позната је чињеница која многе жене држи буднима ноћу, управља њиховим избором каријере, веза и односа. С друге стране, и очинство у зрелијим годинама носи своје ризике.

Мушки биолошки сат – какве ризике доноси очинство после педесете Мушки биолошки сат – какве ризике доноси очинство после педесете

Нова студија открива да је међу мушкарцима у САД, све више оних који су старији од 50 година у време рођења њиховог детета.

Разлози за тај тренд (који су испратиле и филмске звезде Ал Пачино и Роберт де Ниро) су нејасни, али уролог са Универзитета Станфорд Алберт Ха и његове колеге примећују да се то често приписује „мањој забринутости за мушки 'биолошки сат' и жељи за образовном и финансијском стабилношћу пре оснивања породице“.

„Претходне студије су такође истакле утицај промена родних норми које промовишу активно учешће родитеља, истовремено наглашавајући традиционалне улоге као што је мушки ’хранитељ’“, додају аутори.

У свету у коме је фокус у родитељству обично искључиво на мајци, истраживачи су забринути због недостатка свести јавности о „скромним, али значајним“ ризицима повезаним са очевим узрастом.

Студија из 2018. идентификовала је многе ризике очинства у зрелијим годинама, користећи податке од 2007. до 2016. за више од 40 милиона живорођених беба у САД.

Подаци су открили да су бебе, чији су очеви у моменту њиховог рођења имали више од 35 година, биле изложене већем ризику од негативних здравствених последица као што су ниска порођајна тежина и проблеми са дисањем непосредно након рођења.

Што је отац старији, то је већи ризик за бебино здравље. За мушкарца који постаје отац са 45 година или више, важи да ће његова беба имати 14 одсто већу вероватноћу да ће се родити пре времена. Беба мушкарца који постаје отац са 50 или више година, за 28 одсто је више у опасности од пријема на интензивну негу на неонатологију.

Просечна старост мушкарца који први пут постаје отац – у сталном порасту

Алберт Ха и његове колеге анализирали су више од 46 милиона живорођених рођених у САД од 2011. до 2022. године.

Њихова студија попречног пресека наглашава да удео америчких породица погођених наведеним ризицима расте, како се све више мушкараца одлучује за родитељство у зрелом добу.

Просечна старост оца стално је у расту, и са 30,8 година у 2011. дошла на 32,1 годину у 2022. години, док је удео мушкараца који постају очеви као старији од 50 година порастао са 1,1 одсто у 2011. на 1,3 одсто у 2022. То је мали, али значајан пораст.

„Недавни социоекономски и демографски трендови померили су временску линију изградње породице у САД, при чему многи парови све више одлажу родитељство“, пишу Ха и његове колеге.

Чак и након контроле старости мајке и других фактора, сваки пораст старости оца за десет година, повећавао је удео порођаја који су се ослањали на потпомогнуту репродуктивну технологију. Почетак родитељства у каснијим годинама такође је повезан са већим ризиком од превременог порођаја и ниске порођајне тежине у поређењу са очевима који се остварују улози родитеља између 30. до 3.9 године.

„Старост оца је утицала на плодност, ток трудноће и здравље детета. Стања везана за узраст, као што су еректилна дисфункција и хипогонадизам, нарушавају очеву плодност, док је већа старост повезана са смањеним волуменом, покретљивошћу и морфологијом сперме“, навели су истраживачи.

Старији отац значи већу вероватноћу да ће беба бити женског пола

Истраживања су такође повезала очеву старост са опадањем квалитета сперме, што значи да је већа вероватноћа да ће на вијугаве мале пакете гена који доприносе половини ДНК бебе утицати фрагментација ДНК, абнормални број хромозома, нове мутације и епигенетске промене.

„Све у свему, акумулација промена код старијих мушкараца може повећати ризик од стања попут аутизма, педијатријских карцинома, ахондроплазије и шизофреније; смањити вероватноћу успеха вантелесне оплодње и повећати ризик од перинаталних компликација“, пишу аутори.

Нису пронађене значајне разлике у односу полова новорођенчади на основу старости оца, осим међу очевима старијим од 70 година, за које је већа вероватноћа да ће имати женску бебу.

На крају, истраживање наглашава потребу за бољом свешћу о ризицима „зрелог очинства“ и даљим истраживањем тог фактора.

Истраживање је објављено у JAMA Network Open.

среда, 14. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару