Читај ми!

Нокти откривају много о вашем здрављу – на шта треба да обратите пажњу

Нокти могу много рећи лекарима о здрављу пацијента. Нокти на ногама и рукама су природни продужетак коже, попут косе. Састоје се од кератина, чврстог материјала који расте у правцу врха прста у тврду плочу. Кутикула (трака коже која покрива спој између коже и ноктију) нуди додатну заштиту од повреда и инфекција.

Нокти откривају много о вашем здрављу – на шта треба да обратите пажњу Нокти откривају много о вашем здрављу – на шта треба да обратите пажњу

Стручњаци саветују да треба да водимо рачуна о свим променама у изгледу и текстури ноктију – оне могу дати важне назнаке о вашем здрављу.

Ево неколико кључних ствари на које треба обратити пажњу.

Нокти у облику кашике

Ваши ножни прсти и нокти треба да имају благу конвексну кривину без икаквих удубљења или удубљења. Насупрот томе, коилонихија је стање у коме је нокат конкаван – у неким случајевима, формирајући централну депресију, удубљење довољно дубоко да задржи кап течности, попут лека у кашичици (отуда име нокат кашика). Нокти погођени на овај начин, такође изгледају тањи и могу постати ломљивији.

„Коилонихија може указивати на анемију, што значи да нема довољно црвених крвних зрнаца у циркулацији особе да пренесу кисеоник у ткива тела. То је повезано са недостатком гвожђа. Низак ниво гвожђа може бити узрокован лошом исхраном, целијакијом или раком гастроинтестиналног тракта, на пример”, рекао је Дан Баумгарт, виши предавач, Факултета за физиологију, фармакологију и неуронауку, Универзитета у Бристолу.

Механичари и фризери могу бити изложени посебном ризику од развоја коилонихије због рада са растварачима на бази нафте који се налазе у моторним уљима и агенсима за трајно задржавање. Међутим, могући узроци појаве ноктију у облику кашике су бројни, па је вредно проверити са својим лекаром ако сумњате да патите од овог стања.

Промене на ноктима

Нормално је да нокти (кожа испод ноктију) буду добро прокрвљени и ружичасте боје. Промена боје дела или целог нокта може настати као последица болести или инфекције. Жути нокти, на пример, могу указивати на гљивичну инфекцију или промене због стања коже као што је псоријаза.

Затим постоји леуконихија – технички израз за белу боју ноктију, која може имати неколико облика.

У неким случајевима, беле мрље на ноктима могу указивати на тровање тешким металима оловом или арсеном – и једно и друго остаје проблем у многим земљама широм света због загађења у водоводном систему.

„Ако се белина протеже на цео нокат и укључује више ноктију, вероватније је да је проблем недостатак протеина у циркулацији. Ово потенцијално може указивати на болест јетре или бубрега.

Међутим, мали бели трагови на вашем нокту највероватније указују на неки облик трауматског оштећења – од убода или пада углавном. Чак и уобичајене праксе грицкања ноктију и претераног маникирања могу довести до оштећења ноктију”, рекао је Дан Баумгарт, виши предавач, Факултета за физиологију, фармакологију и неуронауку, Универзитета у Бристолу.

А ако сте некада уболи прст на нози или згњечили прст, можда сте приметили и тамнољубичасту, плаву или црвену промену боје нокта.

Ово је субунгуални хематом – накупљање крви између нокта и његовог лежишта након трауме. Они се обично сами зацељују током времена, али такође могу изазвати инфекције или одвајање нокта од кревета.

Тестови ноктију

Током хитне медицинске помоћи, лекари често проверавају нокте пацијента на засићеност крви кисеоником. То се мери пулсним оксиметром, који се причвршћује на прст и мери количину крви која пролази кроз њега.

Ово показује колико кисеоника улази у крвоток, а самим тим и колико ефикасно раде ваше срце и плућа.

Још један показатељ тога колико добро функционише циркулација је тест времена поновног пуњења капилара (ЦРТ), када лекар притисне нокат или врх прста пет секунди да би кожа испод побледела.

Након престанка притиска, кожа би требало да се врати у претходну боју у року од две секунде. Ако је време дуже, то може бити знак тога да сте дехидрирани, прехлађени или имате лошу периферну перфузију – када срце не пумпа довољно снажно, или нешто отежава да довољно крви стигне до најудаљенијих делова вашег тела, вероватно као последица шока.

Нокти се такође могу притиснути да би се проверио пацијент који је поспан или без свести. Овај тест чини део Глазговске скале коме, која мери реакцију и степен оштећења свести код пацијената.

Шта да радите ако приметите нешто необично на ноктима

Постоји још много примера проблема са ноктима, укључујући нокте који се распадају, издубљене или испреплетене нокте, такозване нокте са клиновима или натечене, као и оне са црвеним траговима испод њих. А листа потенцијалних дијагноза је опсежна, у распону од благе до веома озбиљних.

„Ако сте забринути због промене боје ноктију или промене у облику ноктију, најбоље је да одете на преглед код лекара опште праксе. Такође, вештачки или лакирани нокти могу сакрити промене, које су важни сигнали одређених стања, међу којима когу бити и нека прилично хитна“, упозорава Дан Баумгарт, виши предавач, Факултета за физиологију, фармакологију и неуронауку, Универзитета у Бристолу.

понедељак, 12. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару