Читај ми!

Жене треба да спавају 11 минута дуже од мушкараца – каже наука

Неколико научних студија потврдило је да је женама потребно више сна, од шест до 28 минута, у односу на мушку популацију. Према најновијим научним студијама, модел да је осам сати сна довољно више није актуелан.

Жене треба да спавају 11 минута дуже од мушкараца – каже наука Жене треба да спавају 11 минута дуже од мушкараца – каже наука

Добар сан нам је неопходан и нема ничег бољег него када смо добро спавали. Он може бити различит код људске популације.

Када је у питању квалитет сна, већина нас верује да је универзални стандард око осам сати. Међутим, студије су показале да то није у потпуности тачно. Сан је индивидуалан и немају сви исту потребу за количином сна, како би боље функционисали током радног дана.

Наш сан током ноћних сати регулишу хормони који нам и одређују дужину сна.

Хормони код жена имају важну улогу. Важно је обратити пажњу и на менструални циклус, период менопаузе или трудноћу. Поменути фактори могу негативно да утичу на квалитет сна, па је женама због тога потребно више сна од мушке популације. Познато је и да жене чешће пате од несанице,“ истакла је др Ајлин Александар стручњак за здравље жена.

11 минута сна више за жене у односу на мушкарце

Према истраживањима женама је потребно око 11 минута сна више у односу на мушки пол. Иако магични број потребе за сном не постоји, ово је израчунато на основу тога што су жене активније, а имају и обавезу у кућним пословима.

Докторка истиче да је најважније ослушкивати своје тело и његове потребе, јер је потреба за сном индивидуална.

Препоручује да свако може да тестира себе у јутарњим сатима, и закључи да ли му је број сати сна током ноћи био довољан.

Које су последице по здравље ако не спавате довољно?

Због недовољно сна наше тело се буни и шаље нам сигнале, без обзира који пол је у питању. Последице недовољне количине сна су наше успорене реакције, потребно нам је више времена за неке од задатака, правимо грешке у раду, а и рефлекси су нам слабији, па може доћи и до несрећа у саобраћају.

Повећавају се ансиозност и депресија – недостатак сна је уско повезан са гојазношћу, дијабетесом, срчаним обољењима, хормонском неравнотежом, оштећеном имунолошком функцијом ...

Сан је стуб здравља. Током сна одмарамо тело, консолидујемо своја сећања и враћамо енергију. Сан нам помаже да спречимо болест и даје нам дозу среће и радости“, рекла је др Ајлин Александар, стручњак за здравље жена.  

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару