Читај ми!

Кораци као издајице: Како начин ходања одаје наше здравствено стање

Ходање подразумева огроман број сигнала између мозга и мишића на рукама, грудима, леђима, стомаку, карлици и ногама. Нешто што изгледа релативно једноставно је у ствари невероватно сложено.

Кораци као издајице: Како начин ходања одаје наше здравствено стање Кораци као издајице: Како начин ходања одаје наше здравствено стање

Темпо и лакоћа хода могу бити показатељ вашег здравља и тога да ли „добро“ старите. Како тело стари, мишићи губе масу, снагу и квалитет. Овај процес се зове саркопенија и почиње око четрдесете године.

Поред тога, нервни систем пролази кроз својеврсну „атрофију", јер нерви свуда у телу функционишу мање ефикасно и број нерава се са временом смањује.

Сматра се да губимо 0,1% неурона (нервних ћелија) сваке године (између 20. и 60. године живота), а губитак се након тога убрзава.

Ако доживите 90 година, ваш мозак ће изгубити 150 грама ткива у поређењу са тежином коју је имао када сте имали 50. година.

Студије су показале да је брзина ходања са 45 година снажан показатељ физичког и менталног здравља које нас очекује касније у животу. Иначе, приметан је и пад брзине хода од тренутка када пређете 60. годину.

Смањење брзине и лакоће вашег хода може бити рани показатељ неуродегенеративних стања, као што је Паркинсонова болест.

Паркинсонова болест омета поруке које мозак шаље мишићно-скелетном систему, узрокујући да ход особе буде спорији, мање симетричан и неуобичајен.

Са опадањем квалитета когнитивних функција, дужина корака при ходању је знатно краћа. А време које је потребно да се корак заврши, повећава се.

Сложен процес ходања такође укључује механизам који нас спречава да се на пример, спотакнемо о сопствена стопала. Мишићи на предњој страни потколенице су дизајнирани да повуку стопало док се замахне напред. Са годинама, код неких људи, овај механизам почиње слабије да делује, па је и саплитање чешће. Дакле, стопало сеспушта тако да прсти ударају о тло, изазивајући опасност од саплитања.

Овакво стање може бити последица дијабетеса али и резултат неправилног седења и држања лошег положаја тела дуже време.

Сужење артерија

Ако током ходања осећате бол у глутеалним мишићима и низ задњи део ноге, па чак и у листовима, а нестаје када престанете да се крећете, можда је у питању периферну артеријску болест.

Присуство, а затим одсуство бола у односу на кретање или мировање назива се клаудикација. Ово се дешава зато што долази до сужавања артерија које снабдевају крв вашим ногама. Када ходате, постоји повећана потражња за кисеоником из мишића у ногама.

Као резултат сужења, артеријска крв која тече у ноге не може да задовољи потребе за кисеоником и мишићи постају анаеробни (недостају кисеоником), изазивајући ослобађање млечне киселине. Млечна киселина изазива осећај грчева. Али када престанете да се крећете, мишићима је потребан минималан кисеоник, тако да бол нестаје.

Фактори ризика за обољење периферних артерија укључују пушење, висок холестерол, висок крвни притисак и дијабетес. Фактор ризика је и породична историја васкуларних болести.

Равнотежа и витамини

Ход са проблемима равнотеже често је повезан са прекомерном конзумацијом алкохола, али такође може указивати на недостатак витамина Б12.

Утврђивање симптома код одраслих може да траје месецима, па и годинама, али се код деце ово стање може утврдити бржеи због сазревања нервног система и кључне улоге витамина Б12 у заштити нервног система од поремећаја.

Срећом, лечење недостатка витамина Б12 инјекцијама је релативно једноставно и у већини случајева се добро подноси. У неким случајевима, додавање хране богате Б12 исхрани – као што су месо, риба, јаја и млечни производи – може бити довољно за искорењивање симптома.

Проблеми са унутрашњим ухом, као што је лавиринтитис, могу бити краткорочни узрок проблема са равнотежом при ходу.

Инфекција унутрашњег уха доводи до проблематичног кретања течности у том делу уха, због чега нервни сигнали од уха до мозга постају „тешки за тумачење“. Ово доводи до тога да тело не интегрише у потпуности ове информације са визуелним и позиционим информацијама.

„Са старењем, ходање неизбежно постаје мање лако и без напора. Међутим, ако приметите да се чешће саплићете, тетурате или чак падате, или је пак ходање постало доста теже за кратко време, обратите се лекару“, саветује Адам Тејлор, професор и директор Центра за учење клиничке анатомије Универзитета Ланкастер.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару