Читај ми!

Меланом је једини канцер који можемо да видимо, зато не смемо да игноришемо промене на кожи

У организацији Удружења дерматовенеролога Србије већ дуго се води кампања бесплатног прегледа младежа, а као и претходне године, одлучено је да се акција „Преглед за све“ поново организује на Ади Циганлији.

Меланом је једини канцер који можемо да видимо, зато не смемо да игноришемо промене на кожи Меланом је једини канцер који можемо да видимо, зато не смемо да игноришемо промене на кожи

Гошћа Јутарњег програма, докторка Лидија Кандолф, дерматовенеролог, напомиње да су ове акције прегледа уједно и прилика да се грађанима пренесе порука о потреби заштите од сунчевог зрачења.

„Такође је важно и да обаве преглед коже како би утврдили да ли има неких сумњивих промена на једноставан начин, значи без заказивања. Биће организовано десет ординација и биће десет дерматолога који ће обављати дермоскопију, а људи који имају нешто сумњиво биће даље упућени да збрину то“, додаје др Кандолф.

До сада је на оваквим прегледима око 10 одсто прегледаних грађана упућено на даље консулације и откривено је око 64 меланома, што говори о потреби подизања свести о заштити од сунца и обраћању пажње на сваку промену на кожи, наглашава докторка.

„Треба да обратимо пажњу на своју кожу. Ако приметимо нешто ново, што можда личи на младеж, али расте и мења се непрестано, то је знак да треба да се јавимо дерматологу, да се обави дермоскопију и да се даље, уколико је потребно, дерматолог упути хирургу даље на уклањање те промене како би проверили да ли је заиста нешто што је забрињавајуће“, објашњава гошћа Јутарњег програма.

Редовни самопрегледи промена на кожи

Особе које немају много младежа по телу лако ће приметити било какву нову промену. Ако се појави нешто ново и расте из месеца у месец, повећава се у обиму и пречнику, добија неправилне ивице, има више боја, а на неким местима губи боју – све је то знак да се можда ради о меланому.

„Уколико тај меланом на време уклонимо, док је још у најповршнијем слоју коже, он је излечив у потпуности. Дакле, не може да нам направи никакав проблем. Тако да је врло важно то што можемо да га видимо, за разлику од било које друге врсте канцера, можемо да видимо нешто што је на нашој кожи, само ако обратимо пажњу на њу“, подвлачи докторка.

Требало би сви да макар једном у пар месеци после туширања прегледамо да ли има неких нових промена. Посебно је важно код мушкараца старијих од 50 година да погледају леђа у огледалу, или уз помоћ члана породице, јер се меланоми најчешће ту појављују.

„Људи који имају преко 50 година можда тешко могу да установе шта је ново, шта је старо. Њима се препоручује да једном годишње свакако оду на дермоскопски преглед“, наводи др Лидија Кандолф.

Фактори ризика

Као и код већине болести, наследни фактори су један од првих знакова да треба бити опрезан.

Такође, број младежа је један од фактора ризика. Људи који имају преко 100 младежа су под већим ризиком, као и они који су имали опекотине од сунчања, наводи докторка

„А многи од нас су горели на сунцу, зато што једноставно немамо ту навику да се штитимо и многи и даље инсистирају на томе да се сунчају, да леже на сунцу како би добили тамну боју на мору, што потпуно нема ни једну здравствену корист“, упозорава др Кандолф.

Креме за самопотамњивање

Докторка Лидија Кандолф наводи да креме за самопотамњивање, које многи користе, уопште не штите од Сунца, већ само мењају боју ћелија у површинском слоју коже које добијају наранџасто-мрку боју.

„Уколико треба да бирамо између крема за самопотамњивање и сунчања, мање је опасна крема за самопотамњивање. Међутим, има пуно крема које постижу да се лакше поцрни, тако да ви комбинујете нешто што вас уопште не штити, плус имате лажну слику да сте потамнели, а да сте заштићени. Тако да у том смислу мислим да то није добра идеја, већ је потребно да схватимо да је природни тен са којим смо рођени, онај који треба да очувамо и да је то једино здраво“, наглашава дерматолог др Лидија Кандолф на крају гостовања у Јутарњем програму.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару