Читај ми!

Више од 200 установа у акцији бесплатних превентивних прегледа који могу да открију болест на време

У више од 200 здравствених установа широм Србије, организовани су бесплатни превентивни прегледи и за децу и за одрасле. Сви грађани, и они без здравственог осигурања, могли су да провере: крвну слику, тумор маркере, измере притисак, ниво шећера у крви, обаве дерматолошки преглед младежа и ултразвук абдомена.

Од јутра, велико интересовање за превентивне прегледе. Већ у првом сату некима су откривене промене, у правом тренутку!

"Екипа дерматовенереолога са Клинике за дерматоверенерологију која је присутна овде, у првих сат времена прегледала је 56 пацијената и код три пацијента је установљена потенцијална сумња на карцином коже, тако да ће они бити стављени у хитну процедуру за даљу дијагностику и лечње", напомиње проф. др Светлана Попадић са Клиника за дерматовенерологију Универзитетског клиничког центра Србије.

Једна од пацијенткиња која је дошла на превентивни преглед, каже да је одабрала анализу тумор маркера, зато што је у фебруару снимала абдомен, када јој је откривена промена на јетри.

Неки од оних који су се одазвали позиву на превентивне прегледе у прошлости су се суочавали са озбиљнијим болестима, па су искористили прилику за контролу.

Са друге стране, многи од њих желели су да се увере да су потпуно здрави.

Да провере здравствено стање деце, без заказивања и упута, желели су и многи родитељи. Имали су могућност да у исто време децу прегледа очни лекар, педијатар, логопед.

Родитељи су били посебно заинтересовани и за прегледе код физијатра, због честих проблема деце са држањем тела. У томе им може помоћи едукација од детињства и редовни прегледи

"Имали смо једну новооткривену сколиозу, послали смо троје деце код дерматолога за праћење стања младежа, а и гојазост нам је велики проблем, и раније нам је била,али једно дете есктремно гојазно,тако да ће оно ући у процедуру даљег лечења“, наводи др Биљана Вуковић, педијатар у Дому здравља Шабац

Проф. др Владислав Вукомановић, заменик директора Института за мајку и дете, каже да је важно да се подигне свест не само грађана, него и здравствених радника, да је превентива далеко значајнија и пружа далеко више могућности за потпуно излечење.

"Болест се открива у раној фази у односу на куративу, када се болесници лече месецима или годинама. Одвојени су од својих породица, радних места и на крају није извесно да ли ће доћи до потпуног излечења", указује професор Вукомановић.

У последње две акције прегледано је око 54 хиљада грађана, а њих 10 одсто је упућено на даљу дијагностику и лечење. Откривени су у фази када може да им се помогне.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару