Читај ми!

Плава риба уместо црвеног меса спасла би 750.000 људи годишње

Јапански и аустралијски научници тврде да ћемо спречили настанак многих болести и спасти 750.000 људских живота годишње ако црвено месо заменимо плавом рибом – харингама, сардинама, инћунима.

У Великој Британији смањена је потрошња црвеног меса за осам одсто, па се претпоставља да ће у следећих 26 година бити мање срчаних болести и смрти од обољења срца и крвних судова чак 10 одсто“, истакли су јапански научници који су студију спровели у 130 земаља света, чији резултати су објављени у часопису BMJ Global HealthОвакав концепт исхране највише би имао успеха у земљама у развоју.

Плава риба богата је протеинима, незасићеним масним киселинама (омега-3 масне киселине), витамином Д и витаминима Б комплекса.

Омега-3 масне киселине смањују ниво холестерола, чисте крвнe судовe и регулишу крвни притисак и спречавају настанак тромба.

У свету се поједине врсте рибе слабијег квалитета користе за добијање рибљег брашна и рибљег уља који се даље користе за прехрану квалитетне рибе – лососа и пастрмке.

Како бисмо допринели побољшању здравља људи, али и здравља планете, требало би да избегавамо црвено месо и окренемо се здравој и еколошки прихватљивој храни“, истакли су истраживачи.

У поређењу са црвеним месом, морски плодови не само да обезбеђују веће концентрације есенцијалних хранљивих материја већ и спречавају ширење неких болести.

Хроничне болести биле су узрок 70 одсто свих смртних случајева у свету у 2019. години, укључујући болести кардиоваскуларног система, рак црева, дијабетес и мождани удар.

Користећи податке о риболову, тим научника је предвидео потрошњу црвеног меса у наредним деценијама у 137 земаља широм света, са препоруком да се плава риба користи у исхрани као замена за црвено месо до 2050. године.

Предложена промена у исхрани могла би да спречи између 500.000 и 750.000 смртних случајева у свету до 2050. године, посебно од срчаних болести.

Британска национална здравствена служба (NHS) подсећа да су говедина, јагњетина и свињетина саставни део здраве исхране. Али ако се дневно конзумирају велике количине таквог меса уз додатак месних прерађевина попут шунке, сланине и усољене говедине, резултат може бити повећан ризик од развоја рака црева и бројних других болести.

Истраживачи су истакли да треба ограничити потрошњу црвеног меса, које изазива велике емисије гасова стаклене баште и да је потребно прећи на здраву и еколошки прихватљиву храну. Крајњи циљ је смањење хроничних болести повезаних са исхраном у наредним деценијама.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара