Читај ми!

Да ли инфекција желуца може бити повезана са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести

Нова студија истраживала је да ли клинички потврђена инфекција хеликобактеријом повећава ризик од Алцхајмерове болести код људи старијих од 50 година.

Да ли инфекција желуца може бити повезана са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести Да ли инфекција желуца може бити повезана са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести

Уобичајена цревна бактерија чије је присуство потврђено код две трећине светске популације може бити повезана са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести, сугерише нова студија истраживача са Универзитета Мекгил у Канади.

Инфекција хеликобактеријом може изазвати лоше варење, гастритис, чир, па чак и рак желуца.

Тим истраживача са Универзитета Мекгил, након анализе здравствених података преко четири милиона људи у Уједињеном Краљевству старости 50 и више година, у периоду између 1988. и 2019. године, открио је да особе са симптоматском инфекцијом овом бактеријом имају 11 посто већи ризик од развоја Алцхајмерове болести.

Алцхајмерова болест је најчешћи тип деменције. Иако је узрок вишеструк, налази се заснивају на све већем броју доказа о потенцијалној улози инфекција, посебно оном коју изазива бактерија H pilori.

Истраживачи су рекли да ова болест погађа милионе људи широм света, а очекује се да ће број нагло порасти како се демографска слика мења.

„С обзиром на глобално старење становништва, очекује се да ће се број деменције утростручити у наредних 40 година. Међутим, остаје недостатак ефикасних опција за лечење ове болести“, рекао је др Пол Брашард, аутор студије и професор на одељењу за медицину на Мекгил универзитету.

„Надамо се да ће резултати овог истраживања пружити увид у потенцијалну улогу H pilori у деменцији како би смо се боље информисали о развоју стратегија превенције, као што су индивидуализовани програми искорењивања, и како би се смањиле инфекције на нивоу што веће популације“, додао је др Брашард.

Улога начина исхране

У другој студији објављеној раније овог месеца, истраживачи су идентификовали која врста исхране је ефикасна у смањењу ризика од развоја Алцхајмерове болести.

Студија је објављена у часопису Journal of Alzheimer's Disease, Diet's Role in Modifiing Risk of Alzheimer's Disease: Histori and Present Understanding.

Показало се да исхрана заснована на биљним намирницама, попут медитеранске исхране и традиционалне кинеске, јапанске и индијске кухиње, смањује ризик, посебно у поређењу са западњачком исхраном, каже се у студији.

Ултра-прерађена храна може повећати ризик од гојазности и дијабетеса, који су и сами фактори ризика за Алцхајмерову болест, додаје се у резултатима истраживања.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара