Читај ми!

Мозак реагује на липосукцију и враћањем масти регулише тежину

Многе жене се одлучују за липосукцију како би се избориле са целулитом или са вишковима накупљеним око бутина, задњице и стомака. Према Америчкој асоцијацији пластичних хирурга „липосукција се користи за брзо мршављење и преобликовање одређених делова тела уклањањем вишка масних наслага и побољшањем контура или пропорција тела“. Ипак, да ли је ова процедура тако безазлена као што се на први поглед чини.

Мозак реагује на липосукцију и враћањем масти регулише тежину Мозак реагује на липосукцију и враћањем масти регулише тежину

Липосукција (липосукција уз помоћ вакуума или ласерска липосукција) је хируршка процедура, тако да носи исте ризике као и многи други медицински или козметички третмани.

Пацијенти треба да буду свесни озбиљности липосукције, укључујући потенцијалне последице ако процедура „пође по злу“.

Потенцијални нежељени ефекти липосукције

Док већина пацијената пати само од модрица и отока након липосукције, који на срећу обично зарастају током времена, увек постоји ризик од озбиљнијих нуспојава – укључујући оне које су психички и физички болне.

Свако ко је  током операције под анестезијом у опасности је од срчане аритмије, нежељене реакције на лекове или чак оштећења мозга у екстремним случајевима, преноси портал draxe.com.

Такође, недавна истраживања сугеришу да пацијенти који су били подвргнути третману липосукцијом могу открити да се њихов целулит или телесна масноћа поново појављују у року од годину дана.

Истраживачи са Универзитета у Колораду проучавали су 32 пацијента: 14 је прошло кроз процедуру липосукције, а 18 није (контролна група).

Ниједан од пацијената није променио начин живота, а они који су били на липосукцији, открили су да им се масноћа у телу, иако се у почетку смањила, касније вратила – посебно око стомака и горњег дела тела.

Није се вратила поткожна маст (врста која се налази одмах испод коже), већ дубља, висцерална масноћа, која је повезана са многим хроничним болестима, укључујући болести срца.

Дакле, ако сте уклонили масноћу са подручја кукова, али наставите да једете на начин који нагомилава вишак килограма, тело наставља да ствара и складишти нове масне ћелије.

„Мислимо да мозак некако сазна за процедуру и повраћајима масти реагује на липосукцију, на начин да регулише ту тежину. Зато је превенција гојазности толико важна“, пишу истраживачи.

Целулит може бити више од естетског проблема

Суштина примене липосукције као третмана против целулита је да чак и ако прођете ову процедуру, такође морате да унесете трајне промене у своју исхрану и/или ниво физичке активности. У супротном, више масних ћелија и целулита се ствара и складишти на другим местима на телу.

У неким случајевима, целулит уопште није штетан и више је естетски проблем. Међутим, понекад целулит може бити последица других проблема, попут сужавања крвних судова и нерегулисаног избацивања воде из коже.

Ако ваш целулит не реагује на третмане као што су редовно вежбање, промена исхране, коришћење специјалних препарата и третмана масаже, уз узимање довољно воде, и постане још уочљивији, савет је да одете на преглед, најпре дерматолога, како би се најпре утврдили прави симптоми и фактори ризика.

Лекар може помоћи да се искључе проблеми као што је недостатак протока крви, што може бити опасно за људе са срчаним или проблемима са циркулацијом.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару